reklama

Kam uložit krátké peníze do výše sto tisíc korun?

redakce dne 24. 10. 2017 - 00:00

Pro krátkodobé uložení peněz se hodí nejlépe spořící účty. Úrokové sazby se nyní pohybují okolo jednoho procenta.

 

Krátkými penězi se v bankovnictví označují vklady, které jsou uložené v depozitních, tj. vkladových produktech, po dobu maximálně jednoho roku. Do této skupiny tak patří běžné bankovní účty a konta, ale také spořící účty. Nabízí se tak otázka, jak a kam uložit peníze?

Čtěte také: Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou

Právě pro krátkodobé uložení peněz se spořící účty používají nejvíce. Většinou jde o finanční rezervy anebo krátkodobé uložení větší částky. Ta se na spořicím účtu příliš dlouho neohřeje a putuje na další využití – například do výrazné investice anebo do pořízení movitého či nemovitého majetku.

V přiložené tabulce si prohlédněte spořící účty, které jsou vybrané podle úrokové sazby pro vklady do 100 tisíc korun a bez výpovědní lhůty.

Přehled spořících účtů bez výpovědní lhůty do částky 100 000 Kč

Banka/záložna Spořící účet Roční úroková sazba
Air Bank Spořicí účet s bonusovou sazbou 1,00 %
Sberbank FÉR spoření PLUS (s běžným účtem) 0,83 %
Equa bank Spořicí účet HIT 0,80 %
Raiffeisenbank eKonto Flexi 0,75 %
MONETA Money Bank Spořicí účet Gold (s aktivním účtem) 0,70 %
Artesa spořitelní družstvo Spořicí účet Artesa Universal 0,60 %
Sberbank FÉR spoření PLUS (bez běžného účtu) 0,53 %
ING Bank ING Konto 0,50 %

Zdroj: Banky a družstevní záložny

Čtěte také: Aktuální srovnání spořících účtů (duben 2017)

ING Konto od ING Bank jako stálice

Dlouhodobě nejlépe z hlediska podmínek a přijatelné úrokové sazby vychází ING Bank se svým spořicím účtem ING Konto. Roční půlprocentní úroková sazba není žádné terno, avšak odpadá zde nutnost po plnění dalších podmínek. ING Konto má omezení horní hranice (stejně jako u části dalších spořících účtů) a to do částky 300 tisíc korun. Vyšší vklady se úročí 0,10 procenty.

Spořící účty jsou, i přes nízké výnosy, nejoblíbenější formou uložení krátkých peněz.

Čtěte také: Jak nepřebrat při výběru spořícího účtu

Dobrou službu udělá i spořicí účet Artesa Universal (od spořitelního družstva Artesa), kde je stávající úroková sazba rovněž na přijatelných 0,6 procentech ročně.

Splnění podmínek pro dobrý úrok

V honbě za co nejvyšším úrokem je nutné vzít v úvahu i další podmínky banky nebo družstevní záložny. Mnohdy mohou být pro běžné spoření nežádoucí.

Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

Mezi nejčastější podmínky patří sjednání spořícího účtu spolu s běžným účtem (to se týká například Moneta Money Bank, Raiffeisenbank nebo Sberbank), dále pak pravidelný měsíční příjem s předem danou minimální částkou. Třetí podmínka se často vztahuje na nutnost platit platební kartou – buďto určitý měsíční počet plateb anebo v určitém objemu. Případně kombinaci obou způsobů – tj. uhradit platební kartou určitý počet plateb v minimálním objemu.