reklama

Kam se dá investovat jeden tisíc korun měsíčně?

Josef Švejda dne 05. 11. 2010 - 00:00

Počáteční otázka budoucího investora zní: Mám tisícovku měsíčně a nevím, kam ji investovat. Odpovědí je hned několik. Ne však všechny tipy mohou být správné.

Hodně záleží na tom, kolik je vám let. Jestliže je vám dvacet, nemá přílišný smysl penzijní připojištění. Avšak máte-li pár let do důchodu, je „penzijko“ vhodnou příležitostí, jak si uspořit nějaké peníze a získat něco od státu.

Z výše uvedeného vyplývá, že záleží na vašem věku, životní situaci a vašich cílech pro to, abyste si mohli vybrat nějaký vhodný investiční nástroj. Navíc můžete různé finanční produkty vzájemně kombinovat. Nemusíte se tedy nutně omezovat na spoření na spořicím účtu nebo investovat do otevřených podílových fondů.

Tisícovka na důchod

Jestliže můžete měsíčně postrádat každý měsíc tisícikorunu, lze si tak našetřit relativně zajímavé peníze na vaše stáří. Avšak ani odkládáním jednoho tisíce korun nedosáhnete v pozdějším věku finanční nezávislosti.

Terminologie: Spoření není investování

Investování není spoření. Respektive při investování dochází ke změnám hodnoty vašeho vkladu a výnos není nikým zaručen. Zatímco při spoření je vklad garantován, stejně tak i výnos. Oproti investování dosahuje spoření nižších výnosů, které nemusejí pokrýt ani inflaci. Máte však jistotu, že vám nehrozí žádné další ztráty. Tisíc korun měsíčně tak můžete investovat, ale i uspořit, aniž byste nesli zbytečně velké riziko.

Penzijní připojištění

Do penzijního připojištění se neinvestuje, ale spoří. Svým konzervativním způsobem zhodnocováním svěřených vkladů se hodí zejména pro ty, kteří jsou na prahu důchodového věku a rizikovější investice v podobě podílových fondů nebo akcií by pro ně nemuseli být nejvhodnější.

Stavební spoření

Stavební spoření je totéž co penzijní připojištění. Nejde o investici. Avšak díky relativně štědrým státním podporám jde o vhodný produkt, jak si snadno a jednoduše vybudovat finanční rezervu. Nevýhodou je, že abyste získali státní podpory, musíte spořit šest let.

Tip na adresář finančních institucí
Podívejte se do adresáře finančních institucí, které působí na tuzemském trhu. Dozvíte se informace o jednotlivých bankách, družstevních záložnách, stavebních spořitelnách nebo penzijních fondech.

Spořicí účty, termínované vklady

Spořicí účty jsou založeny na podobném způsobu jako běžné účty. Můžete na nich mít peníze, které jsou však úročeny úrokovou sazbou v jednotkách procent. V krátkodobém horizontu jde o vhodný produkt. Jestliže byste chtěli část svých úspor držet v horizontu několika let a nechtěli byste zbytečně riskovat pokles jistiny a současně získat zajímavější úrokovou sazbu než je na spořicích účtech, porozhlédněte se po termínovaných vkladech. V poslední době začíná platit, že vyšší úrokové sazby jsou na termínových vkladech v družstevních záložnách než v bankách.

Otevřené podílové fondy

U většiny otevřených podílových fondů můžete pravidelně investovat i méně peněz, než je tisíc korun. Drobnou nevýhodou u podílových fondů je, že první investice musí být ve výši několika tisíc korun. Avšak oproti spořicím účtům nebo termínovaným vkladům nemusíte platit srážkovou daň z výnosu, jestliže držíte podíl ve fondech nejméně půl roku.

Akcie

Akcie jsou často považovány za nejvyšší možnou úroveň soukromého investora. S částkou jeden tisíc korun se příliš nedoporučuje investovat, ale pokud vám neplatí poplatky, které jsou například v obchodním systému Kobos stanovený na 0,4 procenta z každé transakce, nejméně však 40 korun. U akcií lze velice dobře budovat váš finanční majetek, neboť veškeré výnosy, které získáte v podobě dividend, se připíší na váš účet.

Tisícikorunu můžete investovat i jiným způsobem. Například nákupem poštovních známek, investicemi do umění nebo nákupem mincí. V těchto dalších alternativních investičních formách lze s relativně nízkými investicemi dosáhnout v delším časovém horizontu zajímavého výnosu. Avšak oproti akciím nebo termínovaného vkladu nezískáváte pravidelný výnos v podobě dividend nebo úroku.

Praktické informace o podílových fondech

Další informace o podílových fondech získáte v tématické sekci Otevřené podílové fondy, které jsou určeny pro malé investory, jenž chtějí kolektivně investovat. Podívejte se na přehled investičních společností, které nabízejí otevřené podílové fondy.