reklama

Zajištění na stáří: Kam investovat ve čtyřiceti?

redakce dne 30. 11. 2011 - 11:55

Spoření na stáří se bytostně dotýká každého z nás. Odpovědně se připravit ve věku, kdy to ještě „šlo“ je daleko lepší, než zběsile řešit zajištění na stáří těsně před odchodem do důchodu. Vyjmenujeme si možnosti, kam může spořit a investovat 40letá osoba.

Ve čtyřiceti nastává zřejmě první velké zamyšlení nad tím, jaké to bude ve stáří. Tělo a mysl čtyřicátníka nebo čtyřicátnice je mírně opotřebované, i když ne doslova zhuntované. Podobně to platí o mysli. Člověk už má leccos za sebou. Na dělání školáckých chyb již není tolik času, jako tomu bylo před deseti lety. Podobné je to i s finanční přípravou na důchod. Čtěte také: Zajištění na stáří

Investice i spoření

Stojíte-li na prahu páté dekády života, máte ještě dost času na to, abyste mohli své volné finanční prostředky odkládat do rizikovějších typů investic. Mezi takovéto investice patří akcie, akciové podílové fondy nebo agresivněji laděné fondy životního stylu.

Z dalších finančních produktů můžete uvažovat ještě o penzijním připojištění nebo stavebním spoření. Máte-li k dispozici větší finanční částku, můžete ji uložit na některý z dobře úročených termínovaných vkladů anebo ji postupně „rozpustit“ v akciích. U této možnosti se však poraďte s odborníky. Čtěte také: Jak si spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách

I pro čtyřicátníky platí pravidlo, že by si měli na stáří odkládat alespoň desetinu svých příjmů. Jestliže zvládnou odložit stranou více peněz, bude to jedině dobře.