reklama

Kam bezpečně uložit 50 tisíc korun

redakce dne 09. 01. 2013 - 00:00

Poradíme vám, kam bezpečně odložit 50 000 Kč. Popíšeme dvě hlediska, kam peníze vložit a získat co nejvyšší možný výnos.
 

Padesát tisíc korun nepředstavuje pro průměrně vydělávajícího člověka velkou sumu peněz, ale rovněž nejde o žádné malé peníze. Přesto je vhodné je odložit na takový spořicí účet nebo termínovaný vklad, který svou úrokovou sazbou překoná inflaci. Tento faktor však není jediný.

Kam s penězi

Kam nejlépe uložit peníze je v současnosti mnohem jednodušší než kdysi. Existuje nepřeberné množství depozitních produktů, které pro své klienty a to jak ty stávající, tak i potenciální, připravily banky a družstevní záložny. Stačí se jen zorientovat a vybrat si takový vkladový produkt, který nejvíce splňuje vaše požadavky. Tímto řešíme i situace, kde uložit peníze. Podobné téma: Kam s penězi, když úrokové sazby na spořicích účtech klesají

Jak uložit peníze

Při výběru a následném ukládání finančních prostředků bychom měli mít na vědomí, v jakém časovém horizontu budeme peníze potřebovat.

Jestliže víme, že za měsíc nebo dva nás čeká vyšší výdaj, nebudeme finance zbytečně fixovat na termínovaném vkladu s výpovědní lhůtou. To samé platí i tehdy, nevíme-li, jestli budeme potřebovat peníze za týden anebo až za čtvrt roku.

Výpovědní lhůtou zbytečně přijdete o flexibilitu. Navíc se vystavujete riziku úhrady sankcí a pokut, které po vás jednotlivé finanční instituce budou vymáhat tehdy, když budete požadovat vyplacení časti anebo celého vkladu.

Krátké peníze patří na spořicí účet

Pro tyto účely jsou vhodné spořicí účty. Případně termínované vklady s minimální výpovědní dobou v horizontu jednoho či dvou týdnů. Avšak pro maximální pohodlí správy vašich peněz a pro získání okamžité likvidity se hodí spořicí účty.

Tři spořící konta pro vklad 50 000 Kč

Finanční instituce Spořicí produkt Roční úroková sazba Poznámka
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí účet 2,80%  
WPB Capital WPB Spořicí účet bez výpovědní lhůty 2,55% Úroková sazba platí pro vklady od 0 do 150 000 Kč, vklady vyšší 150 001 Kč je úroková sazba 0,05 %
Equa bank Spořicí účet 2,30% Bez omezení výše vkladu

Zdroj: Banky a družstevní záložny; Zpracování: investia.cz

Dlouhé peníze můžete zafixovat

Druhé hledisko je zcela opačné. V ní se počítá s možností, že své peníze nebudete potřebovat. Zde se už vyplatí provést detailnější průzkum úrokových sazeb vkladových nástrojů. Máte-li v čerpání peněz zcela jasno, můžete vklad uložit na delší dobu, například na dobu jednoho, dvou či více let. Banky, častěji však družstevní záložny, vám nabídnou v závislosti na velikosti vkladu a délce výpovědní lhůty vyšší úrokovou sazbu.

Tři vkladové produkty pro 50 tisíc korun

Finanční instituce Spořicí produkt Roční úroková sazba Poznámka
Evropsko-Ruská banka ERB Termínovaný vklad Fix 4,40% Minimální vklad 50 000 Kč, bez omezení výše vkladu
mBank mVklad 3,00% Minimální vklad 1000 Kč, bez omezení výše vkladu
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí účet 2,80% Bez omezení výše vkladu

Zdroj: Banky a družstevní záložny; Zpracování: investia.cz

Samotný výnos podléhá 15procentní srážkové dani, kterou za vás odvádí banka či kampelička. Kromě toho je vhodné odečíst inflaci, která má na peníze nezanedbatelný vliv.