reklama

Milion korun jako jednorázová investice

redakce dne 17. 08. 2012 - 01:00

Milion coby jednorázová investice je dostatečně pádný důvod k tomu, proč nejdříve počítat a poté investovat.
 

Řekněme si to zcela na rovinu. I když vlastníte jeden milion korun, ne vždy je ho vhodné investovat jednorázově. Důležité je vaše finanční pozadí. Jste-li multimilionář a onen zmíněný milion je pouze jedním z mnoha, můžete ho bez obav celý naráz investovat. Představuje-li však tato suma drtivou většinu vašich úspor, pak je vhodné celou částku rozdělit na několik menších a postupně je proměnit v investici.

Existuje několik možností, kam se dá milion korun investovat. Představíme si jich pro začátek několik, které současně rozebereme.

Nemovitosti a reality

Milion korun je ideální sumou pro nákup nemovitosti. Není podstatné, jestli toto nejnižší možné sedmimístné číslo utratíte za jednu jedinou realitu anebo jich nakoupíte hned několik. Za milion korun můžete koupit jeden, dva ale i tři byty. Anebo také žádný. To v případě, že chcete nakupovat nemovitosti v Praze anebo v krajských městech. Totéž platí o pozemcích. Za milion korun nakoupíte skromnou parcelu v hlavním městě anebo deset hektarů zemědělské půdy kdesi na Šumavě či Beskydech.

Kromě ceny je při nákupech nemovitostí rozhodující zejména jejich účel. Hodláte-li farmařit, pak bude vhodné nakoupit půdu. Chcete-li bydlet, pak byt, případně rodinný domek. Můžete i investovat do pozemků a čekat, jestli se jejich hodnota v čase nezvýší. Totéž platí o bytech, kde kromě rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou ještě můžete relativně dobře získat peníze z pronájmu. Avšak ani pronájem půdy a z ní přicházející pachtovné není špatný nápad.

Investice jednorázová a průběžná

Jako první na mysli se nabízí investovat celou sumu do akcií. Oplýváte-li dalšími miliony korun uloženými na depozitních produktech, je tato varianta schůdná. Ještě lepší alternativou je nakoupit zamýšlená aktiva postupně. Například během několikaměsíčního období a investovat menší sumu peněz. Tímto jednoduchým zprůměrováním se vyhnete vstupu na kapitálový trh v ten nejnevhodnější okamžik.

Půjčka peněz

Máte-li ve svém okolí někoho, kdo potřebuje půjčit peníze, lze peníze investovat i takto. Oproti uvedeným příkladům je nutné mít dobrou smlouvu. Milion je dostatečně velká suma na to, aby se z nejlepších přátel stali nepřátelé, případně se mezi sebou rozkmotřili příbuzní.

S investicí má půjčení peněz několik podobných příznaků. Své peníze svěřujete někomu, kdo vám slíbí je splatit, avšak nikdy nevíte, kdy to bude. I přes dohodu obou stran se mohou na straně dlužníka objevit důvody, které mohou vést k prodlení se splácením. Případně dalším rizikem bude naléhání vaší drahé polovičky, abyste její mamince snížili úrokovou sazbu, případně odpustili část jistiny. Tyto a podobné eventuality na vás čekají, půjčíte-li finanční prostředky někomu blízkému.