reklama

Jak bezpečně zainvestovat větší sumu peněz

redakce dne 06. 03. 2013 - 00:00

Zlaté pravidlo zní, že dlouhodobý investiční horizont je ten správný. Jak ale naložit s větší částkou, kterou má investor k dispozici?
 

Investovat finanční prostředky jednorázově anebo pravidelně? Zeptáte-li se odborníka či finančního poradce doporučí vám s největší pravděpodobností druhou možnost. Je-li ve hře již na samém počátku větší suma, mohou se doporučení lišit.

Jak rozložit velkou částku?

Dilema začíná v okamžiku, kdy má investor větší sumu a chce ji investovat. Řekněme, že má k dispozici peníze ze stavebního spoření a to 150 tisíc korun. Má v podstatě tři možnosti, jak tyto prostředky převést do investic.

Jednorázová investice

První možností je zainvestovat veškeré peníze najednou. Vyberete si vhodné aktivum – třeba akcie nebo otevřených podílový fond a nakoupíte za ně cenné papíry. Tento způsob investování má své opodstatnění v okamžiku, kdy máte příležitost udělat velký deal. Například máte insider informace anebo vás osvítí nadpozemská síla a řekne vám co a jak.

Pro drtivou většinu investorů je tento způsob nevhodný. Úmyslně nepíšeme špatný, protože i zainvestování velké sumy peněz naráz a poté vypovězení investiční pozic může být zajímavou příležitostí jak obratem vydělat. Byť tato možnost je spíše z říše zbožných přání a s každodenní realitou má pramálo společného.

Dlouhodobá investice

Zřejmě nejrozšířenějším způsobem investování je dlouhodobé odkládání malých částek. Tento postup se hodí pro každého, kdo může třeba jednou do měsíce odložit sumu v rozmezí od stokorun po tisíce.

Naopak v okamžiku, kdy má investor na samém začátku vyšší sumu, se dlouhodobý investiční horizont jeví jako méně vhodný. Jestli vás při pomyšlení, že peníze odložíte na spořicí účet a z něho každý měsíc přesunete tisícikorunu do otevřených podílových fondů, jímá děs, jsme na stejné lodi. Takto na celém obchodním případu nejvíce vydělá finanční poradce, který vám daný postup doporučil.

Krátkodobá investice s dlouhým horizontem

Krátkodobá investice je něco mezi jednorázovou a dlouhodobou. Budeme-li to brát z přísně účetního nebo finančního hlediska, trvá ona krátkodobost přesně jeden rok.

V námi vymezené situace rozdělíte sumu 150 tisíc korun na dvanáct menších a ty každý měsíc zainvestujete. Důležitým faktorem je pak trvání samotné investice. Jestliže plánovaný investiční horizont bude delší deseti let, může tento investiční postup využít většina drobných investorů.

Pro tento způsob investování hraje především fakt, že retailového investora nemusí zajímat, co se na trhu stane za dva nebo tři roky.