reklama

Jak vysoké budou dividendy v roce 2012?

redakce dne 03. 05. 2012 - 01:00

I v roce 2012 se mohou akcionáři a investoři těšit na dividendy. Výnosy však budou oproti minulému roku nižší.
 

Dividendy firem, které podnikají v Česku, budou za loňský rok nižší, než ty, které firmy vyplácely loni za rok 2010. Tuzemské společnosti vyplácejí dividendy jednou ročně, výjimkou je pak těžební společnost New World Resources (NWR), která dividendy vyplácí pololetně. Trend vyplácení dividend na roční, pololetní či čtvrtletní bázi je spíše odrazem mentalit investorů jednotlivých zemí. Například ve Spojených státech dochází k výplatám dividend u řady společností každé čtvrtletí.

I snížené dividendy generují zajímavý profit

I přes to, že výplatní poměr, tj. procento výnosu oproti jejich hodnotě, meziročně poklesl, nabízejí dividendové akcie dostatečné zhodnocení vložených finančních prostředků. Zvláště za předpokladu, že kupujete akcie před rozhodným dnem a následně poté je prodáváte.

Velkým kladem je, že hodnota akciových titulů obchodovaných na Burze cenných papírů Praha, je jejich stabilní výnos a nižší volatilita. Právě kolísavost hodnoty cenných papírů odrazuje konzervativní investory, kteří očekávají dividendu v určité výši.

Růstové nebo výnosové akcie?

Odpověď na otázku, jestli je lepší investovat do růstových či výnosových akcií závisí na tom, jaký jste investor. Jestliže od akcií požadujete, aby vám pravidelně generovali výnos, sáhnete po výnosových, čili dividendových akcií. V případech, kdy chcete benefitovat na růstu hodnoty jednotlivých titulů se pro vás hodí růstové cenné papíry. Oba typy jsou na pražské burze zastoupeny.

Výnosy dividendových akcií v roce 2012

Společnost Dividendový výnos v roce 2011 (v %) Dividendový výnos v roce 2012 (v

%)

Měna
ČEZ 6,5 5,8
Erste Bank 4,4 0 Euro
Fortuna 7,5 5,8 Euro
Komerční banka 7,9 4,7
NWR 7,4 1,4* Euro
Pegas Nonwovens 5,8 Zatím nezveřejněno** Euro
Philip Morris ČR 10,9 8,4
Telefónica O2 ČR 10,7 7,1
VIG 3,2 3,6 Euro

Zdroj: Akciové společnosti, Zpracování: investia.cz; Poznámka: *) NWR vyplácí dividendu pololetně, za druhé pololetí 2012 nebyla zatím nezveřejněna; **) výše dividendy bude oznámena do poloviny května 2012. Podle očekávání analytiků by měla být výplata dividendy vyšší než loni.

Nižší dividendy

Z tabulky vyplývá, že letos žádná ze společností nepřekoná magický desetiprocentní výnos. Zatímco loni se to povedlo hned dvěma firmám – tabákovému koncernu Philip Morris ČR a telekomunikační společnosti Telefónica O2 ČR. Vyšší dividendu letos vyplatí pouze pojišťovací společnost Vienna Insurance Group (VIG). Rakouská Erste Bank Group, která v Česku vlastní například Českou spořitelnu, v letošním roce nevyplatí dividendu žádnou. Ostatní společnosti výplatní poměr oproti minulému roku snížili.

I přes trend snižování dividend stále platí, že veškeré tituly, ze kterých mají akcionáři dividendy, překonají letošní úroveň inflace. Tedy až s výjimkou NWR, u které není jasné, jak vysoká dividenda bude vyplácená za druhé pololetí.