reklama

Jak vyřešit dilema: Jistý výnos, nízké riziko

redakce dne 11. 12. 2013 - 00:00

Kam bezpečně uložit peníze je pro střadatele velké dilema. Vyjma depozit stojí za zvážení i méně rizikové podílové fondy.
 

Ve finančnictví platí nepsané pravidlo, že bezpečnost je draze vykoupena jistou ztrátou. V tomto případě nízkým úrokem (výnosem), který z vkladu (nebo investice), plyne. Onen nízký výnos je povětšinou nižší anebo roven inflaci. Po započtení srážkové daně z příjmů je o neviditelnou „katastrofu“ zaděláno. Proč neviditelnou? Ona neviditelnost spočívá především v neznalosti základních ekonomických principů a pojmů pro řadové střadatele. Na první pohled banka připisuje k vkladu úroky. Inflace není nikde vidět, přesto má na úspory nemalý vliv.

Depozitní jistota nevýnosu

Depozitní produkty, mezi které se řadí jak obyčejné bankovní účty, tak i spořící účty či termínované vklady nepřinášejí příliš vysoké výnosy. Respektive ano, ale musíte splnit dvě podmínky. A to uložit vysokou jistinu a zároveň ji ponechat bance či družstevní záložně na dobu několika let.

Anebo peníze zainvestovat. Jenže cokoliv s sebou nese slovo investice, je pro nejednoho spořínka odpuzující. V myslích řady spořitelů jde stále o slovo, které se mezi „obyčejnými a slušnými“ lidmi nepoužívá.

Konzervativní chování máme v genech. Alespoň dle ze statistik rozprostření peněz v jednotlivých typech finančních institucích. Největší objem váží banky v netermínovaných vkladech.

Přichází obrat k depozitním zítřkům?

Pomalu přichází doba, kdy se budou peníze na spořicích účtech opět rentovat. V současné době je na trhu něco přes 50 spořicích účtů. Jen pár z nich dokáže vygenerovat vyšší výnos než je aktuální inflace. Ta v listopadu byla meziročně 1,5 procenta.

Takřka růžová budoucnost pomalu svádí k přesunu veškerých peněz ze štrozoku na spořicí účet. Další možností jsou konzervativní investice do otevřených podílových fondů. Především pak do fondů peněžního trhu, dluhopisových a zajištěných fondů.

Spořák nebo fond?

Investovat do otevřených podílových fondů má oproti odkládání peněz do depozit řadu výhod. Například to, že po uplynutí časového testu (nyní šest měsíců, od roku 2014 tři roky) nemusíte platit daň z příjmů z případných výnosů a rovněž šance na vyšší výnosy. V případě zajištěných fondů pak téměř nic neriskujete. Investiční společnost má postavený produkt takovým způsobem, aby dospěla svému slibu minimálního výnosu a zároveň nesnížila hodnotu počáteční investice pod předem danou mez. Zajištěné fondy tak lze vnímat jako přestupní stanici mezi depozitním zhodnocováním peněz a jejich investováním.

Až budete přemýšlet, kam odložit volné peníze, neuvažujte jen v mezích depozit, nýbrž se porozhlédněte i po nabídce zajištěných fondů. Možná budete mile překvapeni, že investovat do nich není zase tak složité a rizikové.