reklama

Jak vypadá zjed?

redakce dne 17. 05. 2012 - 01:00

Slovo zjed propaguje Karel Janeček, spolumajitel firmy RSJ Investment a zakladatel Nadačního fondu pro boj proti korupci.
 

Podle Janečka je typickým zjedem Libor Grygárek, náměstek pražského vrchního státního zástupce. Alespoň to řekl v rozhovoru pro časopis Ekonom v čísle 15/2012. Rozhovor nese titulek „Přestaňte se klanět zjedům!“.

Veškeré aktivity, které jsou okolo Nadačního fondu pro boj proti korupci (NFPK), souvisí s podporou všech, kteří se dostali do kontaktu s korupčníky. Jedno, zda-li jde o uvědomělé občany, kteří na špatnost poukážou anebo zainteresované osoby, jenž mohou oznámením korupce přijít třeba o pracovní místo.

Správní rada plná osobností

Ve správní radě Nadačního fondu pro boj proti korupci jsou kromě Karla Janečka další zajímavé osobnosti. Mezi ně patří například pivovarník Stanislav Bernard, podnikatel v dopravě Radim Jančura, moderátor a herec Jan Kraus a Karel Randák, bývalý zpravodajský důstojník. Tiskovou mluvčí fondu je Monika Vondráková.

Whistleblower, oznamovatel nebo udavač?

Většinová veřejnost považuje oznamovatele, kteří veřejně vystoupí proti korupci, za udavače. Úloha „whistleblowera“ je upozornit patřičné úřady, že v organizace, ve které pracuje, se dějí nekalé praktiky. Například podle internetového překladače Slovník Seznam.cz je whistle-blower překládán jako interní informátor, donašeč nebo udavač.

Zatím nejznámějším oznamovatelem je Libor Michálek, který upozornil na nekalé korupční praktiky ve Státním fondu životního prostředí. Mezi méně známé whistleblowery patří například Ondřej Závodský nebo Renata Horáková.

Závodský se stal v červenci 2005 vedoucím právního oddělení v Zařízení služeb ministerstva vnitra. Od jmenování do funkce upozorňoval na různé podezřelé smlouvy a v září téhož roku byl sesazen na pozici řadového referenta. Kolega, se kterým analyzoval a rozkrýval korupční prostředí v rámci Zařízení služeb ministerstva vnitra byl propuštěn.

Jiný příběh potkal Renatu Horákovou. Ta v červnu 2007 nastoupila na znojemskou radnici jako vedoucí majetkového odboru. Jakmile odmítla podepsat pro město Znojmo nevýhodné zakázky, dostala se pod nepříjemný tlak tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře. V únoru 2010 byla během své dovolené odvolána z funkce.

Tyto tři příběhy ukazují, jakým směrem se ubírá NFPK. Na jedné straně podporuje lidi, kteří poukázali na podezřelé jednání a současně proti korupčníkům podává řadu trestních oznámení. Aktuálně jde například o údajně předraženou zakázku Ministerstva práce a sociálních věcí ohledně sociálních karet, které prosadil ministr Jaromír Drápek či na neprůhledné machinace v Dopravním podniku Praha.