reklama

Jak vypadá průměrný investor?

redakce dne 07. 08. 2014 - 00:00

Průměrný investor se dá charakterizovat jako držitel investičního portfolia v objemu půl milionu a zajímající se o americké akcie.
 

Správu investičního portfolia může investor vykonávat na základě vlastního uvážení anebo svěřit ji profesionálům. Ne každý se chce věnovat aktivní správě svého finančního majetku. Na trhu existuje řada možností, kam odložit volné peněžní zdroje a získat z nich co nejvyšší možný užitek. Zaměřili jsme naši pozornost na investiční služby Fio banky, Patria Finance a brokerjetu ČS. Čtěte také: Kam investují američtí miliardáři

První dva obchodníci s cennými papíry uvádějí zhruba stejný profil investora. Průměrným investorem je muž středního věku, který investuje zhruba 500 tisíc korun a orientuje se na zahraniční kapitálové trhy, nejčastěji na americké cenné papíry. Zvolna upadá jeho zájem o Burzu cenných papírů Praha (BCCP) a akcie, které na ní lze koupit.

Balíčkové investiční strategie

Fio banka nabízí správu portfolia pro své klienty v pěti možných investičních strategií, které jsou rozděleny na dva vstupní minimální vklady. Ty jsou stanovené na 250 a 500 tisíc korun. Čtěte také: Kam investovat 150 tisíc korun

Průměrný vklad se pohybuje mírně nad hranicí 0,5 milionu korun, řekl David Brzek, vedoucí oddělení Asset managament Fio banky. Podle Brzka jde v celé řadě případě o jednorázový vklad na začátku obhospodařování. K dodatečným vkladům dochází jen výjimečně, rozhodně se nejedná o dokládání menších částech na pravidelné například měsíční bázi. Pokud se dodatečný vklad dělá, většinou je jednorázového charakteru v rozsahu alespoň 10 až 20 procent hodnoty portfolia, dodal Brzek.

Klienti Fio banky nejčastěji využívají portfolio nazvané jako Vyvážená strategie, která má vstupní vklad stanoven na 250 tisíc korun. Investičně se Vyvážená strategie zaměřuje na indexové a sektorové akcie a dílčí tituly se zaměřením na hodnotové akcie. Z pohledu rizikovosti je investice hodnocena jako střední.

Naopak o investiční strategii nazvanou jako Domácí, která se zaměřovala na nejkvalitnější tuzemské akcie, ztrácejí investoři zájem. Čím dál více dominují strategie, kde je možnost investic i na zahraničním trhu, sdělil Brzek. Čtěte také: Míří pražská burza do nicoty?

Průměrný investor Patria Direct

Profil průměrného investora Patria Direct je muž ve věku mezi 40 až 50 lety, který je z Prahy anebo z jejího okolí. Zaměřuje se na obchodování prostřednictvím webové aplikace. Mezi jeho největší zájmy patří BCPP, americký a německý trh, přičemž sedm z deseti objednávek směřuje do zahraničí, zejména USA. Česká burza je tak výrazně v menšině, ale z určitého patriotismu ho tento trh nenechává chladným. Průměrná hodnota portfolia činí zhruba půl milionu korun, případně ekvivalent této sumy vyjádřený v cizích měnách. Nejčastějimi měnami, ve kterých drží portfolio, jsou české koruny, eura a americké dolary.

Evidujeme všechny typy klientů, jak ty malé s hodnotou portfolia od 10 tisíc korun až po velmi bonitní affluenty a VIP klienty, řekl Jindřich Holčák, manažer péče o zákazníky Patria Direct. Oproti Fio bance v Patrii nesledují, jestli investoři k původnímu vkladu přidávají další peníze.

Nicméně v případě vyšší volatility na trzích investoři často vkládají nové peníze pro „naředění“ pozice nebo pro nákup nových akcií. Existuje i početná skupina investorů, kteří drží nakoupené cenné papíry, třeba pro dividendu a nové peníze již nevkládají, dodal Holčák, který dodává, že pravidelné vklady pro nákup akcií, například na měsíční bázi, moc neevidují.

Atypický brokerjet ČS

Zcela jiná situace platí u brokerjetu České spořitelny. Standardní klient je spíše aktivní obchodník, který své portfolio pravidelně obměňuje v závislosti na vývoji trhu. Čtěte také: Sofistikované chyby při investování

O investicích si rozhodují sami, nejedná se o klasickou správu portfolia. V jejich portfoliu převažují především české akcie a pak nejznámější tituly ze světových burz jako je třeba Apple, řekl Libor Janoušek, předseda představenstva společnosti brokerjet ČS a dodal: Menší skupina hodně aktivních klientů, kteří akceptují riziko, pak kupuje do svého portfolia pákové produkty, jako jsou například warranty.

Konvervativnější investoři brokerjetu ČS vyhledávají různé formy certifikátů nabízejících určitou formu ochrany. Noví investoři začínají s majetkem v řádech desítek tisíc korun a jeho případné navýšení je hodně závislé na tom, zda se podaří tuto investici pozitivně zhodnotit, sdělil Janoušek.

Na základě informací tří významných obchodníků s cennými papíry lze udělat obrázek o tom, jak vypadá průměrný tuzemský investor. Čtěte také: Váhající investoři a přespoření spořivci