reklama

Jak velkou část příjmů odkládat na důchod?

redakce dne 14. 05. 2012 - 01:00

Pro finanční přípravu na důchod je důležitá také doba, po kterou tak činíte, způsob zhodnocení a pravidelnost.
 

Titulek a perex tohoto příspěvku mohou být pro někoho trochu matoucí, ale pro zodpovědnou finanční přípravu na důchod příliš nezávisí, jak velkou sumu budete odkládat. Důležitým kritériem jsou čas, typ investice a výše částky. Postupně si je probereme.

Začít lze v každém věku, ale…

S finanční přípravou na důchod můžete začít v každém věku. Pamatujte, že čím později začnete, tím budete muset stranou odložit vyšší sumu než v případě, že začnete v mladším věku. Podobné téma: Zajištění na stáří

Je-li vám například 30 let, stačí když každým měsícem odložíte stranou třeba deset procent vašich měsíčních příjmů. Za 35 let vašeho života to již může být hezká suma peněz. Jen kdybychom vzali v úvahu aktuální průměrnou měsíční mzdu, která činí 26 067 korun, v čistém podání to bude zhruba 20 020 korun, bude měsíční úložka činit dva tisíce. Za rok odložíte 24 tisíc. V 65 letech budete mít naspořeno 840 tisíc. Samozřejmě je nutno vzít v úvahu inflaci, kterou jsme pro zjednodušení nepočítali.

Záleží i na tom, jak velkou částku potřebujete naspořit. Víte-li, že vám bude stačit oněch 840 tisíc korun, stačí z průměrně české čisté mzdy odložit dva tisíc korun měsíčně. Tedy za předpokladu, že je vám třicet a do důchodu zbývá 35 let. Jestliže je vám třeba 50 let a pobíráte průměrný plat, bude zapotřebí odložit měsíčně vyšší úložku. Už to nebudou dva tisíce, ale 5 600 Kč.

Pozor na inflaci

Budete-li odkládat pravidelně přesně danou část vašich měsíčních příjmů, zvyšujte tuto sumu o inflaci. Totéž platí i tehdy, jestliže peníze odkládáte třeba na spořicí účet. bude-li v daném roce inflace vyšší než kolik činí výnos po zdanění, dorovnejte tento rozdíl jednorázovým vkladem. Dosáhnete tak toho, že vaše finanční rezerva na stáří si udrží reálnou hodnotu.

Jak na vyšší výnosy

Vysoké výnosy jsou snem každého investora. Tedy i těch, kteří své peníze střádají doma pod matrací anebo na osobním účtu. Rajskou hudbou pro každé uši je nízké riziko a co nejvyšší výnos. Bohužel realita je v drtivém počtu případů jiná.

Pro dosažení vyšších výnosů, musíte vložit peníze do rizikovějších investic. Mezi ně patří například akcie nebo akciové podílové fondy. Abyste však o své peníze zbytečně nepřišli, musíte ponechat investici pracovat určitou dobu. U akciových fondů se doporučuje alespoň pět let, u akcií alespoň deset let. Nic nezkazíte tím, že budete své investice směřovat na dobu dvou a více dekád.

Připravit se odpovědně na důchod tak nemusí být složité. Stačí pravidelně odkládat předem danou částku a sledovat vývoj inflace a investice. To vše klidně jednou ročně. Podobné téma: Odchod do důchodu