reklama

Jak si udržet peníze? Neženit se, nemít děti a skrblit!

Eva Nachtmannová dne 15. 09. 2010 - 08:00

Každý se čas od času zamyslí, jak si nejlépe udržet peníze, které vydělal, případně získal jiným způsobem. Důležitým klíčem pro udržení bohatství je, abyste veškeré vaše peníze neutratili při nejbližší příležitosti.

Obrázek číslo jedna: Chceme lepší status

Někteří lidé utratí vše, co získají. Stále lamentují nad tím, že nic nemají. Dobrým příkladem je rodina, která jezdí stařičkou škodovkou modelové řady LS… Jakmile povedená rodinka vyleze ze svého vozu, mají na sobě členové rodiny oblečení s třemi pruhy, v rukou jim zvoní mobily s velkými displeji a na oběd chodí k „mekovi“ případně do „káefcé“. Kde je problém? Snaží se ukázat světu, že na to zkrátka mají, avšak je zrazuje jejich automobil, který pamatuje ještě bolševika. Čtěte více: Psaní z banky: Vážený pane, chceme vám půjčit peníze

Drahé oblečení, chytré mobily, ošuntělý vůz. To jsou jen viditelné atributy jejich domnělého sociálního statusu. Problém, který není na první pohled vidět, je jejich benevolentní vztah k penězům. Zřejmě je umí vydělat a na co nemají, na to si zkrátka půjčí. Tikající bomba s jejich finanční negramotností spojená s dluhovou spirálou. Osud členů této rodiny je zpečetěn. Z dluhové pasti se těžko uniká a změnit styl myšlení je rovněž bolestivý. Opojeni zdánlivým luxusem je stejná závislost jako sledování televizních soap oper z prostředí horních deseti tisíc. Těmto lidem chybí motivace, píle a cílevědomost.

Druhý pohled: Skrblivý šetřílek

Avšak ani druhá modelová situace nepřinese lidem skutečné bohatství. Nejrůznější podivínští skrbliví šetřílci také nemají na růžích ustláno. Lidem z jejich okolí vadí přehnaná skromnost, která je často spojena se skrblením. Přehnané hledání úspor může být svým způsobem duševní poruchou, stejně jako u první skupiny, která naopak utrácí jako o život, často pak peníze, které nejsou ani její. Čtěte více: Střední třída: Kdo patří do základní vrstvy obyvatel každého civilizovaného státu?

Co však s tím? Zlatá střední cesta neexistuje

Zlatá střední cesta neexistuje. Například spolumajitel mediální společnosti CME Adrian Sarbu v rozhovoru pro přílohu Hospodářských novin Víkend řekl, že nikdy neviděl člověka, který by byl úspěšný jak v práci, tak v rodině. Podle něj je běžně, že když je člověk úspěšný v zaměstnání, jeho rodinný a osobní život pokulhává a naopak. I když nejde o žádný reprezentativní průzkum, můžeme Sarbuovi věřit přinejmenším to, že za svůj život viděl zřejmě dost zaměstnanců, kteří se chovali podle jedné z jeho dvou tezí.

A jaký je návod na udržení bohatství?

Stačí si přečíst ještě jednou titulek. Neženit se, nepořizovat si kupu dětí a co víc, skrblit jako o život. Okolí vás nebude mít příliš rádo, ale vy se nad ně můžete povznést už třeba tím, že se vám na vašem účtu začnou objevovat hezké sedmi a vícemístné sumy peněz.