reklama

Jak se správně zadlužit

redakce dne 28. 05. 2013 - 01:00

Sjednat si úvěr není žádný problém. I lidé bez peněz si mohou půjčit několik tisícikorun. Správně se zadlužit je spíše umění.
 

Úvěr je jako oheň, dobrý sluha, ale špatný pán. Někdy je vhodnější si žádnou půjčku nesjednávat a jednoduše si našetřit, případně si nechat zajít chuť po novém statku, který by byl pořízen za cizí peníze.

 

Další úskalí tkví z neprostudování úvěrové smlouvy anebo jejího nepochopení. Poté se do svízelné situace může dostat i ten, kdo by za normálních okolností měl vše pod kontrolou. Řeč je o různých poplatcích a sankcích, jejichž opomenutí může výši celkového dluhu znásobit.

Pastička jménem spoludlužnictví

Něco jiného však je, když vás požádá blízká osoba o spolu ručení. V tomto případě je nejvhodnější se celé situaci vyhnout. Přeci jen nechcete, abyste platili cizí půjčku. I když jste uveden jako ručitel, může se osobě, která vás do celé záležitosti zatáhla, cokoliv přihodit a vy se najednou ocitnete v pozici dlužníka. Věřitele to příliš zajímat nebude a bude po vás chtít, abyste závazek uhradili. Dostanete-li se do finančních problémů a situaci nebudete včas a uspokojivě řešit, může vám vše v průběhu času značně přerůst přes hlavu. Od nepříjemností typu exekuce, přes nucenou dražbu movitého či nemovitého majetku až přes okamžité zesplatnění závazku.

Chalupa je grunt

Chalupa je grunt. Věděli to již naši předci, víme to i my. Jestliže budete potřebovat peníze a jednou z možností bude zastavení nemovitosti, pořádně si to rozmyslete. Ztratit střechu nad hlavou a k tomu všemu i vaše bydlení není nic příjemného.

Redakci finančního serveru investia.cz je znám případ dvou podnikatelů, kteří ve snaze rozšířit svůj byznys zastavili majetek jednoho z nich. Jakmile se firma dostala do potíží, jeden z podnikatelů se vytratil a nechal svého společníka v tísni. Celý případ skončil tím, že společník musel kvůli dluhu ve výši několika set tisíc korun obětovat dům po svých rodičích a nyní bydlí v bytě panelového domu.

Pozor na půjčování v rodině a mezi přáteli

Pro klid duše a dobré přátelské a rodinné vztahy je někdy snazší odmítnou půjčit blízkému člověku, než ho následně upomínat a žádat, aby dostál svých závazků. Nejedno manželství či partnerství skončilo právě kvůli půjčce. O to více rozepří vyvolalo mezi dobrými přáteli něco tak malicherného jako je dluh.

Nechcete-li přicházet o známé a přátele, nepůjčujte jim. Platí to i tehdy, kdy se bezhlavě zamilujete a své drahé polovičce byste snesli modré z nebe. Láska jednoho dne opadne a vám zůstane nesplacená pohledávka, která se vám může navíc špatně vymáhat. Máte-li chuť půjčit peníze svým blízkým, dbejte na písemnou podobu tohoto vztahu.