reklama

Jak se zajistit na stáří

Josef Švejda dne 20. 08. 2010 - 08:00

Připravovaná reforma důchodového systému s sebou nese řadu otázek, které si klade nejeden člověk, který se aktivně zajímá o své zajištění na stáří. Podle nedávných průzkumů, které si objednal Penzijní fond České pojišťovny vyplývá, že devět lidí z deseti se na státní důchody nespoléhají.

Názorové vymezení spoření na stáří

Smlouvu na penzijní připojištění má v Česku zhruba 70 procent ekonomicky aktivních lidí, což je okolo 3,5 milionů obyvatel ČR. Ti do penzijních fondů dosud vložily lehce přes 200 miliard korun. Podle Jiřího Rusnoka, prezidenta Asociace penzijních fondů ČR je penzijní připojištění pro řadu lidí jen jedním z několika pilířů spoření na důchod. Rusnok zároveň přiznává, že peněžní částka, kterou lidé takto ukládají spíše klesá.

Řada finančních odborníků a ekonomů však zastává opačný anebo alespoň rezervovaný pohled na penzijní připojištění. Mezi ně patří například Jan Traxler, ředitel společnosti FINEZ Management, který pro své klienty zprostředkovává investice do akcií anebo podílových fondů.

Zajištění na stáří: fondy, akcie, nemovitosti

Pořídit si kvalitní nemovitost, kterou by člověk před odchodem do důchodu prodal a nastěhoval se do menší, anebo alespoň pronajímal a z renty poté žil, přichází v úvahu jen pro zlomek české populace. Ne každý si může dovolit zainvestovat do bytu nebo domu, který během několika desetiletí udrží svou hodnotu. Problém není ani tak v ceně nemovitostí, neboť ty se mohou financovat z hypotečních úvěrů, jako spíše z přísných podmínek, za které mohou lidé hypotéku od bank získat. Navíc ne každý si může dovolit luxus mít dvě nemovitosti a jednu z nich před odchodem do důchodu pronajmout nebo prodat.

Zlatou střední cestu pro člověka, který splácí hypotéku, mohou být dividendové akcie. Analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank říká, že každý člověk by měl mít alespoň pět procent svého majetku v akciích. Nakoupit akcie je v dnešní době velice jednoduché. Stačí oslovit některého z brokerů, anebo si přímo založit investiční účet a začít nakupovat akcie. Prostřednictvím RM-Systému, který provozuje společnost Fio, se může stát akcionářem i člověk, který nakoupí měsíčně akcie za tisícovku.

Třetí možností, jak se připravit na stáří a získat výnos převyšující inflaci a všemožné daně a poplatky je investování do podílových fondů. I zde platí, že nákup podílových listů za tisíc korun měsíčně vytvoří během několika desetiletí příjemnou částku, se kterou se dá podzim života strávit o něco lépe, než s klesajícím státním důchodem.