reklama

Jak probíhá výkup zlata a stříbra

redakce dne 12. 02. 2014 - 00:00

Výkup zlata či stříbra je rychlá záležitost. Na počkání lze zjistit poměr kovu ve slitině a následně i jeho cenu.
 

Na internetu si můžete vybrat z nespočetně nabídek firem a jednotlivců, kteří od vás vykoupí zlato a stříbro. A jak už to bývá, je mezi nimi i řada nepoctivců. Rozeznat seriózního podnikatele od podvodníka je mnohdy nad lidské síly laika, který potřebuje zpeněžit pár kousků zlatého kovu anebo stříbrné příbory získané z pozůstalosti. Čtěte také: Zlato předá váš úspěch dalším generacím

Vykupovat a prodávat zlomkové zlato a stříbro může v podstatě kdokoliv. Na jedné straně je nutné mít živnostenský list pro řemeslnou živnost „zlatnictví a klenotnictví“, na druhé straně je možné podnikat i na základě volných živností jako je „specializovaný maloobchod“, „nakládání s odpady“ nebo „maloobchod použitým zbožím“.

Ověření pravosti slitku

Ověřit pravost zlatého slitku se dá několika způsoby. Nejjednodušším způsobem zjištění informací o zlatu je v přiloženém certifikátu, který se běžně vkládá do plastovéh pouzdra spolu se zlatem. Jestliže jste slitek z jakéhokoliv důvodu vyňali z fólie, anebo máte zlomkové zlato, jako jsou například zlaté zuby, kousky šperků nebo zlatý prach či šupinky, zjišťuje se ryzost zlata pomocí přetavení a následného odebrání vzorku pro chemickou analýzu. Jde o nejspolehlivější metodu, kterou se zjistí podíl zlata ve slitině a zároveň zjistíte i ryzost. Od té se odvíjí výsledná cena. Čtěte také: Kde koupit investiční zlato?

Vadou na kráse bývá, že se původní zlatý slitek musí přetavit do nového. Kladem naopak je, že zjistíte ryzost zlata. Po zkoušce ryzosti je slitek zataven do fólie spolu s příslušnými informacemi. Při pozdějším prodeji již nemusíte opětovně zjišťovat ryzost zlata.

Kromě přetavení zlata do slitku existuje ještě další metoda, která má nevýhodu v tom, že „nevidí“ do slitku. Pro tento způsob zjišťování obsahu ryzosti se využívá rentgenfluorescenní spektroskopie. Ta však dokáže odhalit jen povrchové zpracování.

Snížení hodnoty a jistota investice

Při výše uvedeném způsobu zjišťování ryzosti zlatého slitku se sníží jeho cena. Podle údajů Puncovního úřadu jde o ztrátu několika procent. Další náklady vzniknou za samotný úkon. Ceny se odvíjejí v závislosti na hmotnosti zjišťovaného slitku.

Stanovení ceny

Jakmile máte k dispozici informace o ryzosti a hmotnosti zlatého či stříbrného předmětu, můžete propočítat jeho cenu. Ta se odvíjí podle aktuálních cen obou kovů, které se v daný okamžik obchodují na globálních trzích. Čtěte také: Proč (ne)investovat do zlata?