reklama

Jak poznat falešný spořicí účet

redakce dne 08. 12. 2011 - 00:00

Na bankovním trhu si můžete vybrat z více než padesáti spořicích účtů. Avšak ne všechny spořicí účty jsou pravé. Existuje mezi nimi i řada takových, které se spíše podobají termínovaným vkladům. Ukážeme vám, jak poznat falešný spořicí účet a obloukem se mu vyhnout.

Banky a družstevní záložny nás pravidelně zahlcují nabídkami svých spořicích účtů. Jenže u mnoha z nich se jedná spíše o termínovaný vklad. Čistokrevný spořicí účet by měl mít jednu úrokovou sazbu, která je vyšší než na osobním kontu. Navíc úroková sazba by měla být stejně vysoká anebo vyšší než je aktuální inflace. Na co je spořicí účet, který je úročen úrokovou sazbou ve výši několika desetin procenta?

Dalším nešvarem finančních institucí je, že u „spořicích účtů“ stanovují pásma vkladů a podle nich poté peníze na účtu úročí. Samostatnou kapitolou jsou výpovědní lhůty. Jestliže by měl spořicí účet plnit úlohu vkladového produktu, na kterém budete mít disponibilní finanční rezervu, měly byste se k penězům dostat bez sankcí, které jsou s výpovědními lhůtami spjaté. Čtěte také: Spořicí účty: Úrokovými sazbami hýbou nové banky

Pravý spořicí účet můžete od toho falešného dobře rozeznat podle následujících charakteristických znaků. Proberme si veškeré uvedené náležitosti ještě jednou a podrobněji.

Jedna úroková sazba

Na celý vklad se vztahuje jedna úroková sazba. Ta by měla navíc být stejně vysoká anebo vyšší jako je inflace. V ideálním případě by výnos měl pokrýt jak inflaci, tak i srážkovou daň z výnosů.

Absence minimálního zůstatku

Některé banky se snaží nalákat své klienty na to, že musejí na spořicí účet složit minimální zůstatek. Ten je navíc v různé výši podle jednotlivých bank a záložen a to od jedné koruny až po desítky tisíc korun. Zejména pak sumy přesahující tisíc korun hraničí s pásmovým úročením, respektive tím, že si na účet nemůžete vložit libovolný vklad.

Neexistence pásmového úročení

Pásmové úročení, případně vkladová pásma, určují, jak vysokou úrokovou sazbu získáte při vložení předem daného množství peněz.

Žádná výpovědní lhůta

Výpovědní lhůta, byť minimální, je zbytečný zádrhel mezi vámi a vašimi penězi. Co je vám platné, že máte dostatečnou finanční rezervu, když se k ní nemůžete dostat do několika dnů? Pravý spořicí účet nemá žádnou výpovědní lhůtu.

Žádné úrokové bonusy

Některé banky nabízejí lepší zhodnocení, když máte určitou dobu předem daný zůstatek na spořicím účtu. Kromě základní úrokové sazby tak získáte bonus navíc. Ten je nejčastěji v desetinách procenta.

Splnění dalších podmínek

Přiznání úrokové sazby je podmíněno splněním jedné a více podmínek. Mezi ně patří například ta, že si spořicí účet můžete založit v závislosti na zřízení osobního účtu. Jestliže je osobní konto zpoplatněno, není příliš účelné si u téže banky či družstevní záložny zakládat spořicí účet.

Spořicích účtů, které se výše uvedeným atributům zdárně vyhýbají, je na trhu jako šafránu. Už jen první podmínku a to, že roční úroková sazba dosáhne alespoň na inflaci, splňuje 18 účtů. Z tohoto počtu se však některé účty úspěšně „vyřadí“ dalšími výše uvedenými podmínkami. Na samém konci tak zbude pět spořicích účtů, které jsou těmi pravými. Čtěte také: Malý přehled spořicích účtů bez zbytečných ALE...

Spořicí účty s úrokovou sazbou vyšší než 1,5 procenta

Banka (družstevní záložna) Spořicí účet Maximální úrok (v %) Poznámka
Moravský Peněžní Ústav Spořicí účet 4,10% Minimální vklad 100 000 Kč, pásmové úročení, výpovědní lhůta nejméně jeden měsíc
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí konto 2,80%  
Air Bank TOP3 garance 2,50%  
Wüstenrot – hypoteční banka Spořicí účet D 2,50% Pásmové úročení, výpovědní lhůta
Equa bank Spořicí účet 2,30%  
Waldviertler Sparkasse von 1842 AG Spořicí účet bez výpovědní lhůty 2,00% Minimální vklad 200 Kč, pásmové úročení, každá část vkladu je úročena jinou úrokovou sazbou
AXA Bank Europe AXA Spořicí účet 2,00% Bonus v podobě vyšší úrokové sazby při splnění daných podmínek
Zuno Bank Spoření 2,00%  
GE Money Bank Spořicí účet Gold 1,80% Pásmové úročení, nutno založit k účtu Genius Gold
GE Money Bank Spořicí účet Optimal 1,80% Pásmové úročení, nutno založit k účtu Genius Optimal
UniCredit Bank Unikátní spoření 150, 300, 600, 1200 1,75% Pásmové úročení
Citibank Europe Spořicí účet 1,75% Pásmové úročení, je součástí účtu Citi konto
LBBW Bank CZ LBBW Spořicí účet 1,75% Pásmové úročení, počáteční vklad, minimální zůstatek
ING Bank ING Konto 1,75%  
Česká spořitelna Šikovné spoření 1,75% Pásmové úročení, podmínky pro minimální vklad a měsíční úložku
Česká spořitelna Šikovné spoření Plus 1,71% Pásmové úročení, minimální vklad a podmínky pro měsíční úložku
Československá obchodní banka ČSOB Spořicí účet s prémií 1,70% Pásmové úročení, požadavek na minimální vklad a zůstatek
Poštovní spořitelna Era červené konto 1,60% Pásmové úročení

Zdroj: Banky a družstevní záložny; Zpracování: investia.cz; Poznámka: Černý bod znamená, že jde o falešný spořicí účet, který splňuje jednu a více podmínek uvedených ve zvýrazněném boxu.

Úroková sazba u spořicích účtů byla stanovena na 1,5 procenta, neboť tolik činila inflace v roce 2010. Inflace za letošní rok nebyla dosud stanovena, ale lze se domnívat, že bude okolo 1,9 procenta. Tím by z testu vypadlo posledních deset účtů. Tedy za předpokladu, že by banky nezvýšily úrokovou sazbu.

Pravé spořicí účty jsou ty, které nabízí Metropolitní spořitelní družstvo, Air Bank, Equa bank, Zuno Bank a ING Bank. ING Konto posledně jmenované banky má na kahánku, neboť jako jediný z této pětky spořicích účtů má úrokovou sazbu nižší dvou procent. Čtěte také: Air Bank nabízí druhý nejlépe úročený spořicí účet na trhu