reklama

Jak postupovat při pojištění majetku

redakce dne 26. 01. 2012 - 00:00

Majetek je v lidském životě obvykle hned po zdraví a vztazích třetí nejdůležitější věcí. Kvalitní pojištění majetku může mít vliv na vaše zdraví i vztahy.

Jistě znáte případy, kdy se lidé rozešli jen proto, že jeden z partnerů zavčasu nevyřešil pojistku na dům, který vyhořel. Přitom stačilo málo.

Pro pojištění majetku je vhodné si uvědomit, co všechno chcete pojistit, na jak vysoké částky a u jaké pojišťovny. Při studiu pojistných smluv se zaměřte na výluky pojištění. To vám v samém zárodku ušetří případné budoucí komplikace a dohadování se s pojišťovnou, které nikam nepovede, neboť přehled výluk je standardní součástí smluvní dokumentace. Čtěte také: Co lidé (ne)vědí o svém pojištění?

Pojištění domácnosti a nemovitosti

V pojištění majetku platí, že si můžete pojistit jakoukoliv věc, která má pro vás nějakou hodnotu. Nejčastěji jde o pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. První pojistka chrání věci, které jsou součástí vaší domácnosti – například nábytek, cennosti, elektronika, další vybavení bytu.

U cenností, jako jsou rodinné šperky po babičce, nebo důležité dokumenty, je dobré zřídit si u banky bezpečnostní schránku. Ceny za pronájem jsou příznivé a obsah schránek se dá pojistit dle hodnoty obsahu.

Pojištění nemovitosti se vztahuje na nemovitost, což může být rodinný dům, byt, chata, chalupa, ale další budovy jako je třeba bytový dům nebo garáž či další nebytové jednotky.

Za zmínku stojí ještě i pojištění odpovědnosti za škody. Toto pojištění kryje pojištěnému situace, kdy někomu způsobí škodu. Jedno zda je škoda způsobena na majetku, zdraví nebo životě.

Nejčastějšími riziky, proti kterým se v majetkových pojištění chráníte, jsou zásahy vyšší moci (příroda), ale také jejich odcizení nebo vandalismu.

Nastavení pojistné částky

Klíčovým faktorem v majetkových, ale i dalších typech pojištění je nastavení pojistné částky. Zde se vyplatí zamyslet a stanovit si jednoduchá kritéria.

Při pojištění nemovitosti je vhodné, podívat se na realitní servery a zjistit cenu, za kterou se nemovitost (třeba byt nebo rodinný dům) prodává aktuálně na trhu. Tuto cenu v případě potřeby o něco zvýšit. Pojišťujete-li novostavbu, lze velice dobře vyjít z celkové ceny. Čtěte také: Jak fungují zajišťovny?

Pojistná částka by měla pokrývat celkovou hodnotu majetku.

V případě škodní události byste měli z pojistky být schopni nahradit původní pojištěnou věc. Jestliže vám do základů vyhoří dům, měli byste být schopni ho z pojistky znovu postavit, případně ho uvést do původního stavu před pojistnou událostí.

Reindexace ceny pojistného

Za pojmem reindexace ceny pojistného se skrývá navyšování platby za pojistné plnění o inflaci plus zvyšování pojistné částky rovněž o aktuální výši inflace.

Tentýž postup platí při sjednávání pojistné částky na pojištění domácnosti. Máte-li například starší vybavení, nastavte si pojistku na takovou výši, která vám pokryje nákup kompletně nového vybavení.

Občas se stává, že pojišťovací zprostředkovatelé lidem říkají, že pojištění domácnosti nemá příliš význam a že mohou na pojistce starého stolu a dvou židlí ušetřit. V případě neštěstí, třeba již zmíněného vyhoření, vám zůstanou oči pro pláč. Čtěte také: Neživotní pojištění nepodceňujte