reklama

Jak naložit s nečekaným dědictvím nebo výhrou

redakce dne 12. 06. 2013 - 01:00

Vyhrát v Sazce nebo zdědit kulatou sumu přejeme každému. Ne však ty starosti, co s takto nabytými penězi udělat.
 

Vyhráli jste ve Sportce Šťastných deset hlavní cenu anebo vám padl Jackpot? A co třeba zjištění, že pratetička žijící v Austrálii, o které jste až doteď neměli tušení zemřela a vy jste jediní dědicové jejího pohádkového jmění? Čtěte také: Sedm důvodů proč 99 procent lidí nikdy nezbohatne

Jistě vám to udělá radost a začnete vymýšlet co s penězi uděláte. Pokud jste vyhráli skutečně ranec, těžko ho během krátké doby utratíte. Jestliže jste vyhráli nebo zdědili spíše desítky či stovky tisíc korun, anebo jednotky milionů, bude o dost snazší peníze roztočit.

Pravidlo střídmosti

Ještě než začnete uvažovat, co s penězi uděláte, začněte naopak. Uložte je do banky a nechte zjitřené emoce přestat působit. Během několika dnů či týdnů dojdete k závěru, že původní tužby co se snadno získanými penězi uděláte, jsou ty tam.

Jestliže se tímto jednoduchým pravidlem řídit nebudete, skončíte bez výhry či dědictví a ještě k tomu se špatným pocitem, který vás bude provázet po celý život. Na začátku je proto výhodné ubrat plyn a posečkat.

Ve Spojených státech kdysi někdo zkoumal životní úroveň výherců v tamních loteriích. Výzkumníci došli ke zjištění, že výhra lidem krátkodobě zvýší životní úroveň. Jako následek výhry je pak zhoršení zdraví vinou zvýšené konzumace alkoholu.

Myslete na budoucnost

Ještě předtím, než začnete bezuzdně utrácet lehce nabyté peníze, popřemýšlejte o své budoucnosti. Budete si chtít udržet ve stáří stejný životní standard jako před výhrou, anebo ji berete jen jako takové rozptýlení od šedé životní nudy? Čtěte také: Jak se nejlépe připravit na budoucnost

Jestli to první, je vhodnější nemyslet jen na ukojení momentálních potřeb, nýbrž se odpovědně připravit na stáří. S větší sumou peněz máte mnohem větší šanci, že podzim života strávíte v blahobytu.

S tím souvisí i to, že nabytím většího obnosu můžete změnit celý váš dosavadní život. Buďto si o trochu zvýšíte současnou životní úroveň anebo ji od základů zcela změníte. Čtěte také: Proměna hodnoty peněz v mládí a ve stáří

Opět je zapotřebí přemýšlet, jestli je zvýšení životní úrovně opravdu to, po čem nejvíc toužíte. Méně v některých případech znamená více.