reklama

Jak na peníze

redakce dne 20. 11. 2012 - 00:00

Mít či nemít peníze je pro každého jedince klíčová otázka jeho bytí a nebytí. Do popředí se tak dostává záludná otázka jak na peníze.
 

Peníze nás provázejí po celý život. Hospodaření s nimi je proto základní dovednost, která značným způsobem ovlivňuje naše bytí, respektive veškeré životní fáze, kterými procházíme. Proto nestačí vydělávat peníze, důležité je jejich udržení a zároveň zhodnocení. Žití od výplaty k výplatě není pro šťastnou budoucnost a plnění cílů to pravé ořechové. Nemělo by se vám stávat, že máte hluboko do kapsy.

Příjem jako základ

Základem každého vztahu k penězům je příjem. Jedno zda-li jde o kapesné, plat, příjmy z podnikání anebo peníze získané z prodeje sušených bylin. Pro životní pohodu je podstatné, aby měly vaše příjmy trvale rostoucí charakter. Řada lidí má pouze jeden příjem, který je závislý na jejich práci, ať už dělají cokoliv. Tato závislost na jednom toku peněz je nepříjemná, ale zvrátit ji dokáže jen málokdo.

Výdaje pod kontrolou

Druhou významnou kapitolou jsou výdaje. Ty na rozdíl od vašich příjmů lze lépe upravovat a během doby měnit. Je o dost jednodušší radikálně omezit výdaje, než příjmy. Tedy pokud nepodnikáte anebo se nevěnujete nějaké kriminální činnosti.

Příjmy vs výdaje

Častým nešvarem celé řady rodinných a osobních financí je nevyrovnaná strana příjmů a výdajů. Jestliže máte příjmy vyšší než výdaje, je vše v naprostém pořádku. Máte-li mezi příjmy a výdaji rovnítko, nemusí jít nutně ještě o zádrhel. Mohli jste mít například jednorázové vyšší výdaje. Hospodaříte-li zcela pravidelně s vyššími výdaji, než jsou vaše příjmy, máte problém. Řešíte-li tento schodek půjčkami, dostáváte se do slepé uličky.

Přinášíme výčet několika základních výdajů, které mají na svědomí příliš rychlý odliv vašich peněz z vaší peněženky a bankovního konta.

Zbytné a zbytečné položky

Hitparádě největších výdajů jasně dominují náklady na provoz domácnosti. V této části osobních a rodinných výdajů se dá nejvíce ušetřit. Druhou velkou kategorií jsou zbytné a zbytečné nákupy všeho možného.

Rozdíl mezi zbytnými a zbytečnými statky a službami jsme popsali v jiném článku. Proto jen krátce. Zbytný statek je taková věc či služba, která se dá nahradit levnější variantou. Případně jde o věci, které postrádají logiku. Například není nutné mít dva mobilní telefony, když je nepotřebujete. Stačí vám bohatě jeden. Zbytečným se jeví předmět, který nepotřebujete.

Odstraněním zbytných a zbytečných položek ve vašich nákupech můžete ušetřit nejvíce.