reklama

Jak na bydlení

redakce dne 09. 03. 2012 - 00:00

Relativně jednoduchá otázka, ale s nejedním možným řešením. Bydlení je základem lidského života. Jak na tedy nejlépe na bydlení?
 

Už od dob pračlověka byla otázka bydlení důležitá. Byl rozdíl bydlet v jeskyni spolu s dalšími členy tlupy, anebo někde v širé pustině. Kromě sociálního rozměru tehdejšího bydlení to byla ještě ochrana před dravci. Skupina byla vždy silnější než jednotlivec. Tento princip se přenesl i do současné doby. Lidé také netouží bydlet někde v otevřené krajině, ale chtějí se schovat nejen před nepřízní počasí.

Otázka bydlení je dost komplexní. Jedním z několika základních vymezení je, jestli bydlet ve svém anebo v podnájmu. Vlastní bydlení si mohou dovolit ti, kteří k němu přijdou třeba tím, že zdědí byt nebo dům, případně mají to štěstí a mohou si ho pořídit během svého života. Čtěte také: Bydlení: Největší investice vašeho života

O něco horší je to tehdy, kdy nedisponujete s patřičným finančním obnosem. Získat úvěr na vysněné bydlení nemusí být pro každého snadné. Podobně je to s podnájmy. Bydlení v centru města si může dovolit opět jen ten, kdo na to má patřičné finanční zdroje. S nízkými příjmy na prestižní adrese bydlet zkrátka nebudete.

Nájem nebo hypotéka?

Jestliže potřebujete vyřešit svou bytovou situaci a nevíte, jestli je lepší bydlet ve vlastním či v pronájmu, proveďte si jednoduchý test. Po dobu jednoho roku odkládejte stranou takovou sumu, která by se rovnala měsíční splátce hypotéky.

Platíte-li zároveň nájem, odkládejte třeba na spořicí účet rozdíl mezi hypoteční splátkou a nájemným. Do nájemného zahrňte i veškeré poplatky, které za bydlení vydáváte. Splátka hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření také nebude vaším posledním výdajem souvisejícím s bydlením.

Výše uvedený postup dodržujte alespoň rok. Vhodnější je delší doba. Jestliže se během roku nedostanete do potíží při placení běžného nájmu a ani rozdílu s hypotetickou hypoteční splátkou, můžete se začít poohlížet po vlastním bydlení. V opačném případě s bydlením na úvěr raději počkejte. Čtěte také: Jak na hypotéky

Podobně je tomu i v případě, že chcete bydlet, ale nemáte vytvořenou finanční rezervu. Běžně se doporučuje alespoň rezerva ve výši tří měsíčních výdajů. Plánujete-li vlastní bydlení nebo rodinu, zvyšte tuto rezervu na šestinásobek měsíčních výdajů.

Jak velký byt?

Klíčovou otázkou, kdo si pořizuje byt nebo hledá podnájem, je velikost plánované nemovitosti. Kromě standardní velikosti v metrech čtverečních je důležité vyřešit jeho velikost z hlediska počtu místností. Je velký rozdíl mít stometrový byt, který je jednou velkou místností a zcela jiné mít na stejné ploše pět místností.

Zde je vhodné více zapřemýšlet. Jestliže jste důchodce a žijete bez svého druha, můžete si pořídit menší byt. To samé platí i pro toho, kdo žije sám a nehodlá na tom nic měnit. Chcete-li se spolu s partnerem sestěhovat a založit rodinu, bude se vám v garsonce spolu s potomky žít docela špatně.

V realitách platí pravidlo, že čím větší byt, tím je dražší.