reklama

Jak dostat v práci přidáno

redakce dne 03. 01. 2014 - 00:00

Zvýšení platu je hezká věc. Jenže ne každý má žaludek na to, aby dokázal dotáhnout zvýšení mzdy až do zdárného konce.
 

Výše měsíčního platu je alfou i omegou každé lidské práce. U některých lidí jde stále o roušku tajemství a své příjmy nesdělují mnohdy ani blízkým příbuzným. Zeptáte-li se deseti různých lidí, jak moc jsou spokojeni s jejich měsíčními příjmy, většina vám odpoví, že by to mohlo být lepší. Jste-li ve stejné pozici, požádejte o zvýšení platu nebo mzdy ještě dnes. Není to tak těžké.

Požádat o zvýšení mzdy (nebo platu) svého zaměstnavatele může každý, kdo si vyhradí pár minut na schůzku se svým nadřízeným. Než zajdete za svým zaměstnavatelem, připravte si několik argumentů, proč by měl právě vám zvýšit plat. Tyto důvody vesměs váš nadřízený smete ze stolu, takže vám nezbude nic jiného, než si o zvýšení platu zabojovat. Čtěte také: Tuzemský trh práce má nevyužité rezervy

Zaměstnavatelům obecně se do zvyšování platu příliš nechce a už vůbec ne tehdy, jde-li o zaměstnance, který nemá pro organizaci klíčový význam.

Na co raději zapomeňte

Zvýšení platu je závislé na tom, jak moc dokážete argumentovat a blafovat. Rady personalistů o tom, že je potřeba si udělat seznam věcí, které nyní děláte nad rámec svých pracovních povinností, jsou liché. Jestliže již nyní něco navíc vykonáváte, zaměstnavatel se nepřetrhne, aby vám za tyto úkony zaplatil další peníze. Proč by také měl. Pokud jste až dosud mlčeli, bude brát vaši žádost jako pokus, jak si přijít na nějaké peníze navíc. Čtěte také: Minimální mzda a její vlivy na podnikání

Řešení tohoto „problému“ spočívá v tom, co uděláte, když vám chlebodárce žádost o zvýšení platu zamítne? Mlčky odejdete za svými pracovními povinnostmi, zdemolujete vybavení zasedací místnosti anebo se budete snažit argumentovat, jak moc jste pro firmu prospěšní?

Je to jako ve škole. Opravdu dostanete na vysvědčení za poctivé zalévání květin nebo mytí tabule jedničku z matematiky, která vám nejde?

Hrozba výpovědi (ne)funguje

Jedinou věcí, která funguje a která je zároveň nebezpečná pro obě strany, je hrozba výpovědi. Pracujete-li v odvětví, ve kterém je nízká fluktuace a schopných pracovníků se nedostává, tam se zvýšení platu vesměs dostane na úrodnou půdu. Navíc byste si měli coby profesionál budující svou pracovní kariéru pečlivě hlídat konkurenci a jejich platové podmínky. Přeci jen nepůsobí dvakrát dobře, když dostáváte za svou práci polovinu toho, co jiní jinde. Čtěte také: Je lepší být nezaměstnaný anebo nespokojený s prací?

Čím je vaše práce unikátnější a odbornější, tím se pro vašeho zaměstnavatele stáváte důležitějším pracovníkem, o kterého není radno přijít.

Problém tohoto vyhrožování odchodem tkví v tom, že ne každý dokáže blufovat až do samého konce. Navíc s vědomím, že když odejdete ze zaměstnání sám od sebe, nedostanete od úřadu práce podporu v nezaměstnanosti. Jakmile je výpověď na „papíře“, mění to pro nadřízené zásadním způsobem hru. Musí rozhodnout, jestli povolí a plat zvýší anebo vám zamávají a popřejí mnoho štěstí jinde. Spočítejte si, jestli se vám vyhrožování odchodem vyplatí. Kvůli pár tisícikorunám to asi nemá cenu. Kvůli dvojnásobku pak již za to stojí zariskovat. Vždycky můžete výpověď stáhnout a ochránit si své místo. Osobní čest neberte v potaz, ta za vás složenky nezaplatí. Čtěte také: Zaměstnavatelé: Třináctý plat nebo příspěvek do IŽP a PP?

Alternativy pro „nechci odejít, ale chci víc peněz“

V jednom díle komiksového stripu Dilbert se stejnojmenná postavička domáhala zvýšení ročního platu o dvě procenta. Šéf se špičatýma ušima Dilbertovi odpověděl, že mu plat nezvýší. Dilbert stoicky odvětil, že tomu uzpůsobí svou pracovní náplň. Jinými slovy nebude v práci tolik iniciativní jako dosud.

Podobný způsob můžete použít i vy. Prostudujte si vaši pracovní smlouvu a udělejte si soupis pracovních povinností a úkolů, které z ní vyplývají plus těch, jenž vykonáváte nad její rámec. Ty přestaňte dělat. Nejlépe všechny naráz, aby bylo ihned vidět, co všechno jste dělali „zadarmo“. Zároveň si dejte pozor, aby vás nadřízený nenachytal v nedbalkách a nezačal popotahovat za neplnění řádných povinností plynoucí z pracovní dohody. Tento postup má dvě stránky. Za prvé můžete opravdu dostat přidáno anebo vám to neklapne, zato se zbavíte určitých pracovních povinností, které vykonávat nemusíte. Třetí možností, je že na vás nadřízený udělá bububu a vy se opět vrátíte k povinnostem, jenž vykonáváte nad rámec.

Něco jiného je hledat dělníka do montovny, jehož práce je zaměnitelná než odborníka na slovo vzatého, kteří jsou na trhu nedostupní.

I přes špatnou situaci na trhu práce se zaměstnavateli nevyplatí hledat nové zaměstnance. Stojí to čas a peníze. Jednodušší je proto zvýšit stávajícímu zaměstnanci plat o pět peněz, než hledat posilu. Čtěte také: Oblíbený home office: Pracovat z domu chtějí tři Češi ze čtyř