reklama

Jak čelit nezřízenému konzumu

redakce dne 13. 12. 2013 - 00:00

Konzum nabývá na intenzitě před událostmi typu Vánoce nebo Velikonoce. I letos podlehne mamonu zbytečná celá řada lidí.
 

Tip: Čtenáře tohoto článku dále zajímá jak zvýšit příjmy, jak se popasovat s dluhy anebo kolik lidí čerpá sociální dávky.

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Říkávali naši předci. My jsme si je dokázali zošklivit konzumentarismem, shonem a všudypřítomným stresem. Už si je neužíváme. Nyní pro nás Vánoce představují jednu velkou nákupní horečku končící až po Novém roce. Kromě pulírování domácností a podnikání návštěv ze slušnosti nás druhé největší křesťanské svátky (hned po Velikonocích) vycházejí finančně velice draho.

Na základě výše uvedeného se nejedna česká rodina dokáže kvůli závěru roku zadlužit. A ne málo. Ukážeme vám, jak se vyvarovat přílišnému utrácení a jak motivovat své nejbližší, kteří mají sklony k tomuto nežádoucímu chování, aby nepodléhali rozhazovačnosti, po které zůstává jen hořká pachuť zmaru.

Když chybí bezpečnostní záklopka

Jako hlavní příčinu v hýřivém chování vidíme především v absenci bezpečnostní záklopky. Ta spočívá zejména v uvědomění si, že vskutku není zapotřebí utratit celou výplatu za cetky, které někdo považuje za vánoční dárky. Případně dělat domácí pohodu tím, když nakoupíme tuny potravin, jenž po svátcích netknuté stejně vyhodíme. Podobné je to s dary a dárky pro členy rodiny kupované na efekt a z pocitu kvantity, kterou nalezneme pod vánočním stromečkem.

Nekupujte zbytečnosti

Tak za prvé. Nekupujte zbytečné věci. U každého je to něco jiného. Někdo si pod tím představí to, jiný ono. Nebudeme specifikovat. Nemá-li daná věc či služba ve vašem životě žádné opodstatnění, nechte ji raději v regálu obchodu.

Nekupujte zbytečnosti na dluh

Přidáte-li k výše uvedenému nákupu zbytečností nákupy na úvěr, dostanete obludnost, která vás po svátcích bude mrzet. V některých případech i hodně. Ze zkušeností nejednoho dlužníka, ale i exekutora víme, že ne pokaždé má kupovaná věc po čase takovou hodnotu, za kterou byla koupena. Rychlé cenové zkáze podléhají především spotřební věci jako je třeba elektronika nebo automobily.

Základní pravidlo pro nákup na dluh zní, že kupovaná věc by měla mít delší životnost než délka splatnosti půjčky. Nákupům na úvěr se vyhněte například u dovolené či hrazení běžných účtů jako je třeba nájem, služby nebo potraviny.