reklama

Investování věkem neomezené

redakce dne 28. 07. 2014 - 00:00

Při investování neplatí žádné omezení. Důležitá je pouze chuť začít, disciplína a zachování základních zásad bezpečnosti.
 

Drobní investoři se musejí před začátkem vlastního investování seznámit s řadou pravidel, postupů a zásad. Teprve po jejich přijetí a pochopení se mohou vydat mnohdy do silně rozbouřených vod investování. Teoretické penzum je ochrání před chybami, které by pro ně mohli mít z finančního hlediska, především pak z již investovaných peněz, osudové následky. Realizovat ztrátu jen kvůli nedostatku základních informací není dvakrát milá představa. Čtěte také: Váhající investoři a přespoření spořivci

Mezi nutnou znalost patří u investování především seznámení se s riziky plynoucími z této činnosti, dále pak s doporučenými investičními horizonty a zevrubnou představou o jednotlivých typech aktiv.

Věk není důležitý

Jedna věc, která se u investování neřeší, je vstupní věk. Nejnižší možný věk je stanoven na standardních 18 let, maximální věková hranice stanovena není. Více než teoretizování nad omezením věkových hranic zdola i shora je investování vedeno praktickými výstupy. Čtěte také: Jak vyřešit dilema: Jistý výnos, nízké riziko

Jednou z výrazných stop je zhodnotit v čase finanční majetek a dosáhnout co nejatraktivnějšího výnosu. Druhou výraznou stopou je dopřát si jednoho dne tento nahromaděný majetek ke splnění přání a snů, případně pro zajištění dobré životní úrovně v době, kdy není jedinec schopen vykonávat pracovní aktivity v takovém rozsahu, aby mu z nich plynuly dostatečně vysoké příjmy. Čtěte také: Kolik peněz získáte z „malé“ a „velké“ investice?

Užitek plynoucí potomkům

Do jakého věku je vhodné investovat, kdy to má význam a kdy jde o hazard? Prakticky položená otázka v sobě ukrývá nejednoznačnou odpověď. Investovat lze v podstatě v každém věku. Klidně i při pobírání důchodu.

Mnohé investiční společnosti nabízejí možnost měsíční úložky začínající od stokoruny. Odmyslíme-li nízký dopad na budování relevantní finanční rezervy z takto zanedbatelné odložené sumy, nepředstavují investice pro člověka žádné věková omezení.

Jak bylo uvedeno výše, investování provádí investor s cílem získání budoucího užitku. Ten se u starších osob, především v pokročilém důchodovém věku, vytrácí. Pakliže nechtějí zajistit své potomky nebo další osoby. Užitek z investic tak přechází na dědice, které mohou v investiční pozici pokračovat anebo ji ukončit a převést finanční prostředky. Čtěte také: Kdy investovat a kdy raději jen spořit?