reklama

Investiční brzda a konzervace aktiv

redakce dne 28. 08. 2012 - 01:00

Přesun části aktiv z dynamičtějších forem do těch konzervativních je nezbytným krokem ochrany investic.
 

Záměr je v tomto případě jednoznačný. Umět včas opustit investiční pozice a zhodnocené finanční prostředky v dynamicky orientovaných aktivech přesunout do konzervativních. Mezi dynamická aktiva se počítají zejména investice do akcií a akciových podílových fondů. Konzervativní jsou zejména spořicí účty, termínované vklady, státní a firemní dluhopisy.

Životní cyklus investice

Každá investice má předem daný investiční cyklus, pro zjednodušení lze napsat, že jde o její životní cyklus. Ten kopíruje i samotný život investora. Na samém začátku má investor malé finanční rezervy, jedno zda jde o peníze na spořicích účtech nebo v samotných investicích. Jak stárne, úspory se mu zvolna navyšují. Něco je způsobeno pravidelnými investicemi, část pak zhodnocením aktiv, do kterých směřují jeho finanční zdroje.

Peníze na důchod

Jestliže potřebujete peníze na důchod, měli byste ukončit investiční cyklus, zejména dynamičtější, zavčasu. Ideálně například deset let před plánovaným odchodem do důchodu.

Na podobném principu fungují i programy životního cyklu, které na samém začátku investují do akcií. Postupem doby dochází k pozvolnému rozprodeji akciové složky a její nahrazení například dluhopisy. Několik let před čerpáním finančních prostředků z fondů životního cyklu je investice konzervativní.

Podobně funguje i investiční brzda, kterou oproti fondům životního cyklu sami řídíte.

Přechody z dynamických do konzervativních pozic

Přesun finančních zdrojů z dynamičtějších investic do těch méně konzervativních, je vhodné provádět tehdy, kdy jste vinou volatility neutrpěli ztrátu. Konverze navíc neprobíhá automatizovaně. Vy sami můžete určit, kdy a v jakém objemu rozprodáte investiční portfolio. Výběr dalšího umístění peněz je opět na vás. Lze tak třeba finanční prostředky uložit na termínovaný vklad anebo nakoupit hypoteční zástavní listy.

Celý uvedený postup má za cíl ochranu hodnoty vašich investic. Proces je založený na předpokladu, že čím jste starší, tím se vám snižuje reálná schopnost nashromáždit opětovně sumu, o kterou jste přišli při poklesu hodnoty portfolia.