reklama

I letos vám stát nadělí až 8 360 korun

redakce dne 22. 12. 2015 - 00:00

Pro získání peněz od státu formou příspěvku anebo daňovou úlevu je nutné splnit určité podmínky a zároveň odložit část úspor.
 

Vánoce přicházejí, nejen Ježíšek, nýbrž i stát letos hojně naděluje. Stačí splnit předem dané podmínky, odklonit část peněz a do vaší portmonky přibude dalších osm tisíc korun. Pro získání částky 8 360 korun je nutné vynaložit ze svého 56 tisíc korun. Převedeno do procentního výnosu, vám stát zhodnotí váš vklad úrokem ve výši 14,92 procenta. A když stát čile rozdává, nenechte se dvakrát pobízet. Abyste získali onen pohádkový výnos, musíte mít (anebo si hbitě založit) následující finanční produkty: stavební spoření, doplňkové penzijní spoření (DPS) a životní pojištění (kapitálové nebo investiční). U penzijního spoření se počítá i starší produkt, který byl kdysi znám pod oficiálním názvem penzijní připojištění a nyní jde o transformovaný fond.

Benefity ze spoření

Stavebko a penzijko jsou nerozluční kamarádi každého, kdo chce za svou odpovědnost a píli získat od státu peníze v podobě státních příspěvků. Celkově lze za rok 2015 získat z obou finančních produktů 4760 korun. Ze stavebního spoření lze získat maximálně 2000 korun při ročním vkladu 20 tisíc. Mezní hranice je stanovena na deset procent z vloženého vkladu a absolutní suma činí dva tisíce. Vložíte-li za rok například 30 tisíc korun, získáte maximálně 2000 Kč, při vkladu 15 tisíc pak deset procent, což je 1500 Kč. Čtěte také: Vyždímejte maximum ze stavebního spoření i v roce 2015

Z penzijního spoření (jedno zda jde o DPS anebo penzijní připojištění) je možné získat za každou tisícikorunu až 230 korun. Maximální strop je přitom stanoven na 12 tisíc korun a 2360 Kč jako příspěvek.

Ošemetné daňové úlevy

U penzijního spoření a životního pojištění můžete dosáhnout též na daňové úlevy. Pro maximalizaci daňových úlev u penzijního spoření musíte za daný rok uložit nejméně 24 tisíc korun, u životního pojištění nejméně 12 tisíc korun. Čtěte také: Státní podpora odrazuje k vyšším úložkám

Novinky u životní pojištění

Nejožehavější je uplatnění snížení daňového základu u životního pojištění. Ten si mohou snížit pouze ti, kteří se vzdali možnosti mimořádných výběrů v průběhu trvání pojistky. Tato podmínka je platná teprve od roku 2015. Pro získání daňového základu je nutné zažádat u své pojišťovny o tuto podmínku.

Daňová úleva činí 15 procent z vložené částky a jde o slevu na dani z příjmu. Při splnění všech podmínek tak můžete za penzijní spoření a životní pojištění celkově získat 3600 korun.

Dlouhodobý výhled

Celkově tak za rok 2015 získáte od státu až 8360 korun. Pokud byste začali letos a vydrželi ve stejmém duchu a rytmu odkládat pravidelně 56 tisíc korun ročně po další dvě dekády, naakumulejte za tu dobu sumu nejméně 880 tisíc korun. Výjimku tvoří úložky do životního pojištění, kde závisí, jak velká část pojistného směřuje do pojištění rizik a kolik peněz se přerozděluje do investiční složky. Od státu navíc dostanete za stejné období 167 200 Kč. Samozřejmě za předpokladu, že nebude měnit podmínky směrem k horšímu. Čtěte také: Zajištění na stáří

S inflací si takřka nemusíte lámat hlavu, neboť štědré příspěvky od státu ji hravě překonají. Veškeré produkty mají vlastní zhodnocení, které sice nedosahují závratných výšin. Přesto u životního pojištění nebo u dynamicky zvolených investičních strategií v rámci doplňkového penzijního spoření může jít o výjimku z pravidla.