reklama

Hypoteční kolečko: Úvěr na bydlení, pojištění, investice

redakce dne 10. 01. 2013 - 00:00

Pořízení bydlení na úvěr není jen hypoteční úvěr. Kromě toho vás čeká výběr vhodného pojištění a případně investic.
 

V tuzemsku hypotéku nabízí zhruba desítka bank. Jejich nabídky jsou rozličné, stejně jako možnosti jejich čerpání. O segment úvěrů na bydlení se uchází ještě stavební spořitelny, kterých je pět. Ty prostřednictvím svých finančních skupin dokáží nabídnout i hypotéky a další ryze bankovní produkty. Mezi ně patří například půjčky na vybavení domácnosti, osobní účty, kreditní karty nebo investice do podílových fondů.

Vyznáte se ve stovce produktů?

Deset bank nabízející hypotéky a pět stavební spořitelen není mnoho, každá z těchto finančních institucí bude mít dva až tři úvěrové produkty. Vybrat si takový úvěr, aby vám vyhovoval, nemusí být ještě složité. Stačí tomu věnovat čas a úsilí.

Jenže co dělat v momentě, kdy k hypotéce potřebujete ještě neživotní a životní pojištění? Do hry se tak dostává dalších několik desítek pojistných produktů. Vybrat si mezi nimi dva nejlepší, představuje kromě času již nějaké zkušenosti, kterými však průměrný Čech (nebo Češka) nedisponuje.

A pokud chcete ještě víc, můžete kromě splácení hypotéky investovat do fondů. Před sebou tak máte výběr z dalších několika desítek produktů, které jsou od těch úvěrových naprosto odlišné.

Proč investovat, když mám úvěr?

Splácení hypotečního úvěru či dalších úvěrů spojených s bydlením je z finančního hlediska notně náročná a dlouhodobá akce. Právě ona dlouhodobost, která může trvat dvě a více dekád, je vhodná pro systematické investování na penzi.

Jak by se vám líbilo po třech desetiletích splatit hypotéku a kromě vlastní nemovitosti disponovat i dostatečně velkou finanční rezervou, díky které můžete strávit podzim života v relativním dostatku? Jde jistě o atraktivní představu. Její realizace však nemusí být rajskou hudbou.

Pojištění jako základ

Podobně je na tom vhodné nastavení neživotního pojištění – pojištění domácnosti a nemovitosti v návaznosti na rizikové životní pojištění. V obou případech musíte k běžné měsíční splátce přičíst pojistné.

Hypoteční kolečko tak není jen obíhání bank, ale i pojišťoven a investičních společností.