reklama

Hrozí nám hladomor? Ne, ale cena obilí bude vysoká

Josef Janda dne 17. 08. 2010 - 08:00

S přibývajícími těžkostmi v Rusku ohledně sucha, které tuto zemi postihlo, možná dojde i ke zvyšování cen pšenice a dalších obilovin na světových trzích. Nepřímo se tak ceny dotknou i tuzemského spotřebitele. V Česku se navíc oproti loňskému roku sníží objem sklizených obilovin o půl milionu tun.

Rusko postihly v minulosti rozsáhlé požáry a po nich rekordní sucha, která zničila úrodu na jedenácti milionech hektarů, což je zhruba velikost Kuby nebo Bulharska. Rusko tak letos sklidí 47 až 50 milionů tun pšenice.

Dalším problémem je, že Rusko, Ukrajina a další země bývalého Sovětského svazu vyváží ročně 35 milionů tun pšenice a je tak největším exportérem na světě. Podle analytiků, kteří se věnují komoditním trhům, poklesne vývoz ruské pšenice o polovinu na 9,5 milionů tun v porovnání s loňským rokem.

Plodinové burzy zvyšují cenu za pšenici

Na sníženou produkci už reagují světové plodinové burzy. Například ve Francii se obchoduje tuna potravinářské pšenice v přepočtu za 5200 korun. U nás se cena za tunu potravinářské pšenice pohybuje okolo 4500 korun. to je v porovnání s loňským rokem zhruba dvojnásobek. Cena 4500 korun byla v Česku již před několika lety, kdy však v návaznosti na velké sklizně v Rusku a jeho bývalých satelitech cena poklesla. Čtěte více: Kde bydlet, za kolik a proč se vlastní bydlení nevyplatí každému

V Česku bude letos nižší oproti minulému roku

Letos se odhaduje sklizeň všech u nás pěstovaných obilovin na 7,3 milionu tun. To je oproti minulému roku o 0,5 milionu tun méně. Podle údajů Českého statistického úřadu se v roce 2003 sklidilo nejméně obilovin v tomto desetiletí a to 5,8 milionu tun. Nejvyšší produkce byla o rok později. Tehdy se sklidilo 8,8 milionů tun. Do obilovin se zahrnuje jak pšenice, tak i žito, oves, ječmen, triticale a kukuřice, která se používá na zrno.

Zvýšení cen pšenice může ovlivnit i spotřebitelé, kteří si v ochodech kupují chléb a další pečivo. I když v ČR panuje tvrdá konkurence, pekárny zřejmě promítnou část zdražení do koncových cen.

Kolik stojí rohlík?

Výrobní cena standardního tukového rohlíku s hmotností 42 gramů se pohybuje mezi pěti až deseti haléři. Záleží na pekárně a na její cenové politice. V supermarketech a dalších obchodech se rohlík dá běžně pořídit v rozmezí od jedné koruny až po 2,50 Kč.