reklama

Hledám práci: Vylepšete si drobnými úpravami životopis

redakce dne 09. 06. 2011 - 00:00

Práci nemá podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 8,2 procenta práceschopného obyvatelstva, což je okolo půlmilionu lidí. Stále se opakuje, že práci snadněji naleznou lidé s vyšším vzděláním a pokud možno s aktivní znalostí cizího jazyka.

Cílem článku není nabádání k nepravostem anebo dokonce ke lžím. Chceme jen poukázat na několik častých chyb v životopisech lidí, kteří hledají práci. V okamžiku, kdy necelá desetina ekonomicky aktivního obyvatelstva je bez práce, se mění pohled na pracovní pohovory personalistů. Zde odpadá nutnost být za každou cenu čestný. Říkáme tomu hra na schovávanou. Každý s nějakou pracovní zkušeností má jedno či více tmavých míst, která by nejraději vymazal. Jde třeba o příliš krátký pracovní poměr anebo druh práce, jež je odlišný od toho, jak by se chtěl uchazeč o práci před personalistou prezentovat.

Nebojte se úprav v životopisu

Jde jen o to umně skloubit fikci s realitou. Uveďme si to na následujícím příkladu. Paní Jana v posledních deseti letech byla celkově rok nezaměstnaná. Nikdy nebyla bez práce déle než tři měsíce. Bílá místa v životopise způsobená nezaměstnaností nejsou ještě tak kritická, aby jí to mohlo při pohovorech nějak významně uškodit. Jana se přesto rozhodla, že jednotlivá zaměstnání „protáhne“ natolik, aby si nikdo nevšiml, že byla někdy bez práce.

Výše uvedený příklad patří mezi ty uvěřitelné. Druhý příklad je trochu z jiného těsta.

Pan Václav je čtyřicetiletý muž, který v posledních dvou dekádách prostřídal celou řadu zaměstnání. Mnohdy docela odlišných. Jeho pracovní „kariéra“ má středobod v podobě podnikání. I když pracoval pro plno firem a i to jako zaměstnanec, nikdy živnost nepřerušil. A to dokonce ani v těch případech, kdy z podnikání neměl žádný příjem. Jeho pracovní flexibilita spočívá kromě dobré angličtiny i v tom, že dokáže umně upravovat svůj profesní profil.

Nebylo proto pro něj obtížně, že i když nějakou dobu působil jako nemocniční zřízenec, dostat se do role živnostníka, který se věnuje ekonomickému poradenství. To mu dokázalo zajistit zajímavou práci pro jednu středně velkou firmu. V ní se věnuje práci ekonoma. Mezi dřívější Václavovi kousky patří například i to, že dokázal vytěžit své pokusy s provozováním internetového obchodu se sportovním zbožím. I když jeho e-shop nepatřil mezi nejziskovější a příjmy měl z jiného zaměstnání, v životopise zmínka o tomto podnikání působí velice dobře. Díky tomu získal v minulosti místo internetového specialisty.

Nejdůležitějším kritériem, které Václav používá je, že nikdy nelže o svém vzdělání, věku nebo jazykových dovednostech. Spoléhá se na dovednosti, které se dají získat třeba samostudiem. Při vhodném spojení to pak vypadá, že jde o profesionála každým coulem.

Jak obejít dlouhodobou nezaměstnanost

Poslední ukázka vhodné úpravy životopisu spočívá v dodání kvalitních referencí tomu, kdo je dlouhodobě bez zaměstnání.

Pan Kamil neměl na začátku své pracovní kariéry štěstí na práci. Hned po vystudování vysoké školy byl dva a půl roku nezaměstnaný. To se změnilo v okamžiku, kdy mu jeho spolužačka ze střední školy poskytla odpovídající reference. Jeho kamarádka na vysokou nešla a začala místo toho podnikat ve vedení účetnictví různým firmám. Během několika let vytvořila relativně zaběhnutou lokální účetní firmu. Protože Kamil účetnictví nezapomněl, mohl si do životopisu napsat, že ve firmě pracuje od ukončení svého vysokoškolského studia. Jakmile tak učinil, získal okamžitě místo účetního v jedné mezinárodní firmě.

Všechny uvedené příklady mají jedno společné. Nikdy ve svém životopise nelžete o takových věcech, které se dají jednoduše zjistit. Jde tak třeba o vzdělání nebo jazykové znalosti. Naopak neprůstřelné je, když vám někdo zajistí odpovídající pracovní referenci, která se slučuje s vaším profilem. Pamatujte, že všechno má své meze a nic se nemá přehánět.