reklama

Finanční poradenství blízké budoucnosti

redakce dne 13. 11. 2012 - 00:00

Provázanost světa financí bude do budoucna silným motorem pro poskytování komplexních služeb finančních poradců.
 

Finanční poradenství jako samostatný obor zaměřený na sjednávání smluv různých finančních produktů pomalu končí. Nastává éra, kdy poradce bude odborník na životní plánování. Kromě tradiční role zprostředkovatele finančních produktů budou cennější rady a doporučení a současně širší rozsah služeb.

Celoživotní partnerství

Pod konceptem celoživotní partnerství v oblasti finančního poradenství si můžete představit, že vám finanční poradce kromě standardního finančního poradenství nabídne i celou řadu doplňujících služeb. Vše si ukažme na několika příkladech.

Chystáte se pořídit nemovitost na hypotéční úvěr. Dnešní většinová praxe je taková, že vás čeká jednání s několika odborníky – realitním a hypotečním makléřem a pojišťovacím zprostředkovatelem. To v případě, že máte smůlu a jednotliví aktéři, zejména hypoteční a pojišťovací zprostředkovatelé se zaměřují jen na jeden segment finančního trhu.

V budoucnosti můžete čekat jednání s jedním člověkem, který vás provede celým procesem. Jako přídavek bude právník a notář, stejně tak i jednání s případným nájemníkem ohledně nájmu, pokud byste v nemovitosti nechtěli hned bydlet. Podobné portfolio doprovodných služeb již nabízí několik finančně-poradenských společností, jen jde o menší firmy.

Jiný příklad je, že podnikáte, máte menší firmu a kromě řešení vaší finanční situace vám poradce pomůže s úvěrováním společnosti. Zároveň se nabídne a následně zařídí vedení účetní agendy a komunikaci s úřady. Již nyní je pro menší firmy výhodnější kontakt s externí účetní firmou, než se těmito neproduktivními záležitostmi zabývat.

Životní plánování s bonusem

Komplexní poradenství, kdy jeden poradce, byť s týmem spolupracovníku v zádech, pomůže klientovi vyřešit jakoukoliv životní událost, bude do budoucna požehnáním. Nabízí se zde paralela s osobním asistentem či hotelovým concierge. V tomto případě jde o člověka, který vám dá tip na zajímavou památku nebo restauraci ve městě, zařídí privátní dámskou společnost na pokoji anebo nechá pro váš protějšek připravit vkusný dárek. Rozdíl je v tom, že poradce pro vás představuje partnera, který vám usnadní život. Vy se nemusíte zabývat podružnostmi.

Celá výše popsaná záležitost klade požadavky na kvalitu jednotlivých poradců, jejich týmů a v neposlední řadě i na dostatek movitých klientů, kteří budou ochotni za nadstandardní služby dostatečně dobře zaplatit.