reklama

Finanční plán (2. díl): Plány, sny a realita

redakce dne 05. 01. 2012 - 00:00

Ve finančním poradenství jsou často používané pojmy plány a sny. Ty jsou důležité jak pro poradce, tak i pro jejich klienty, kteří tak snáze pochopí, proč si vytvářet finanční rezervy, případně proč investovat a spořit.

Příchod finančního poradce je téměř na spadnutí. Před první návštěvou finančního poradce je vhodné udělat si stručné poznámky o příjmech a výdajích. V minulém dílu jsme na modelové rodině Mužných vysvětlili, co všechno finančního poradce zajímá. Tehdy jsme popisovali aktuální čísla, tj. takové sumy, které rodina má. Šlo o příjmy v podobě platů obou manželů a každodenní výdaje. Čtěte také: Finanční plán: Příjmy a výdaje modelové rodiny

Práce finančního poradce však není jen o tom, jak poradit ohledně aktuálních příjmů a výdajů. Jeho přidaná hodnota tkví zejména v rozšíření vašeho finančního majetku, případně k ušetření části peněz, které byste jinak vydali třeba za hypoteční úvěr nebo za životní pojištění.

Modelová rodina Mužných

Pro osvěžení si ještě jednou zopakujme, kdo se skrývá za rodinou Mužných. Felix a Zuzana Mužní jsou manželé. Táhne jim na čtyřicítku, bydlí v rodinném domku spolu s Felixovými rodiči, avšak v patře, takže jejich domácnost je alespoň částečně chráněna před zvědavými zraky tchyně a milované maminky. Mužní mají dvě děti. Pětiletého Přemysla a desetiletou Sáru. Čtěte také: Miminko a peníze

Oba manželé mají stabilní práci s nadprůměrnými příjmy. Každým měsícem dokáží uspořit 15 tisíc korun. Nemají žádný úvěr a ani si ho neplánují pořídit. Pro nejednoho finančního poradce jsou prototypem ideálního klienta. Z každoměsíčního vysokého přebytku si mohou během několika let naspořit hezkou sumu peněz. Mužní mají vysokou šanci, že své sny promění v realitu.

Plány, sny a realita

Felix se Zuzanou se tak mohou zasnít a popřemýšlet nad tím, co by chtěli v budoucnu zažít. Mohou se rozhodnout, že si k nějakému kulatému výročí svatby nadělí cestu kolem světa na zaoceánské lodi či stráví měsíc cestováním po Novém Zélandu. Svým dětem naplánovali studium na některé z prestižních tuzemských vysokých škol. I při plánovaném zavedení školného dokáží ratolestem našetřit tolik, aby během studií nestrádaly, případně aby vůbec měly na pokrytí školného a dalších životních potřeb. Sára navíc půjde na vysokou už za osm let, Přemysl pak za třináct.

Stejným způsobem si mohou určit, kdy si koupí nové auto, zateplí rodinný domek a provedou rozsáhlejší modernizaci, čímž prodlouží jeho životnost. Chladnými je nemusí nechat ani zajištění na stáří. Do důchodu každému z nich zbývá přinejmenším čtvrt století. Navíc mají vysokou pravděpodobnost, že se jejich platy během života nejméně zdvojnásobí. Za 15 let vyletí dcera z rodinného hnízda a o pět let později i jejich syn. Tím jim klesnou životní výdaje. Felix se Zuzanou dokáží i při zachování stejných příjmů ještě více naspořit. Čtěte také: Bonitní klientela je pro finanční poradce atraktivní

Dá se budoucnost předpovídat?

Výše uvedená projekce života Felixe a Zuzany Mužných je doslova a do písmene zářná budoucnost, kterou by jistě chtěla prožít většina lidí. Mezi úskalí patří zejména předčasné úmrtí jednoho z manželů anebo rozvod. Pravděpodobnost, že by se mohli manželé rozejít se snižuje v souvislosti s tím, jak si v manželství vedou jejich rodiče. Žijí-li Felixovi i Zuzaniny rodiče stále v prvním manželství, mají vysokou pravděpodobnost na setrvání v jednom svazku i oni.

Předčasné úmrtí souvisí zejména s tím, jestli nemá někdo v rodině například zvýšení výskyt onkologických onemocnění. Podle babských pověr by měly děti přežít své rodiče a ty zase svoje. Zuzana i Felix mají ještě všechny babičky i dědečky, byť jsou všichni v požehnaném věku.

Budoucnost se samozřejmě nedá nikterak předpovědět. Jestliže víte, že byste chtěli ve stáří občas vyjet na nějakou zahraniční dovolenou, byť v rámci Evropy, můžete se na to při finančním plánování zaměřit. Co je vám platné, že se v zimě budete slunit na plážích Balatonu, když vám bude přes rok kručet v břiše? Nejdůležitějším a zřejmě nejčastějším snem bude udržení dosavadní životní úrovně i v důchodu. Tak to ostatně vidí i Felix se Zuzanou. Čtěte také: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty