reklama

Inventura v osobních a rodinných financích

redakce dne 30. 12. 2013 - 00:00

Přelom starého a nového roku vybízí k zavedení nových pořádků. Na začátku všeho si sepište vše, co souvisí s vašimi penězi.
 

Nedávejte si nesplnitelná novoroční předsevzetí. Budete zbytečně ve stresu a stejně se vám nepodaří splnit vše, co jste na začátku roku uložili. Začněte nenápadnými drobnostmi. Třeba tím, že si uděláte domácí inventuru všeho, co má nějaký vztah k penězům. Nový rok se k podobné invetuře sám od sebe vybízí, avšak hloubkový sken vašich financí lze udělat kdykoliv.

Domácí účetnictví

Spočítat příjmy není tak složité, jako udělat pořádek ve výdajích. Pro zachycení reality si nevystačíte s jedním večerem, nýbrž se soustavným sledováním výdajů na měsíční bázi. Avšak na základě několika prvotních výpočtů si můžete udělat obrázek o tom, jestli je váš rozpočet schodkový nebo přebytkový. Čtěte také: Pět tipů jak neutrácet za zbytečnosti

Jakmile uvidíte, kde vám unikají peníze, můžete přistoupit k radikálnějšímu kroku, který se týká omezováním výdajů a zvyšováním příjmů.

Optimalizace příjmů a výdajů

Spolu s domácím účetnictvím si udělejte i optimalizaci příjmů a výdajů. Zamyslete se, jestli dokážete své příjmy zvýšit ve svém zaměstnání a pokud ano, tak o kolik. Současně upravte i výdaje. Nemá valný význam zvyšovat příjmy, když na druhé straně máte ve financích vír a peníze míří do černočené propasti. Nemusíte si nutně hledat druhou práci anebo brigádu. Pro začátek zajděte za svým nadřízeným a optejte se ho, jestli by vám nepřidal. Po zamítavé odpovědi si udělejte domácí cvičení a zeptejte se šéfa nebo šéfky znovu a důrazněji. To je však téma na samostatný příspěvek. Čtěte také: Tři pravidla pro ještě lepší správu peněz

Více spořit, méně utrácet

Zní to jako pohádka, avšak jde o každodenní realitu. Abyste si udělali představu kolik peněz měsíčně utratíte, vydělte vaše příjmy počtem dnů v měsíci*. Získáte tak představu denního příjmu. Poté sečtěte všechny fixní výdaje, které musíte pravidelně uhradit, abyste měli střechu nad hlavou a ty opět vydělte počtem dnů v měsíci*. Čtěte také: Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

Mezi příjmy a výdaji budete mít rozdíl. Ten se bude zmenšovat tak, jak v měsíci utrácíte peníze. Kladem je, že si můžete dopředu stanovit, kolik peněz můžete denně utratit. Jestli to bude několik stokorun nebo tisícikorun závisí na vašich příjmech. Rozhodně nedřete výdaje na maximum. Ponechte si pětinu coby prostor pro nenadálé výdaje a zároveň jako základ pro spoření. Poznámka: *) Doporučujeme počítat 30 dnů coby jeden měsíc.

Poslední tip se týká správy peněz. Předpokládáme, že pro akumulaci finančních prostředk používáte osobní účet.

Bezplatný účet

Bankovní konto je v osobních financích téměř nezbytnost. Využíváte-li některou z „internetových“ nízkonákladových bank a za vedení účtu neplatíte nic, nebo jen symbolickou částku, je vše v naprostém pořádku. Jestliže však pravidelně měsíc co měsíc finančně krvácíte na dryáčnických poplatcích, je nejvyšší čas zamávat vaší současné bance a založit si osobní účet jinde. Čtěte také: Rodinné finance aneb Když děláte stojku

Ještě než tak učiníte, zjistěte si, jestli vám banka nedává u jiných produktů slevu. Týká se to především hypotéky. Občas banky odměňují své klienty tím, že zpoplatňují některé produkty, avšak u jiných poskytují slevy. A ty nejsou v ročním součtu zanedbatelné.

Podobné novoroční předsevzetí by si měl uložit každý, kdo si chce udělat ve svých penězích pořádek a zároveň nechce vrtat příliš pod povrch. To ostatně není ani v této úvodní fázi žádoucí. Lepší je stanovit si několik prvních kroků a ty začít dodržovat. Odpovědnému hospodaření se nelze naučit přes noc. Spoření je dovednost, se kterou se lidé nerodí.