reklama

Důchodová reforma jako dobrá příležitost pro finanční poradce

Josef Janda dne 02. 02. 2011 - 12:00

Letošní rok se ponese v reformním duchu. Pokud vláda dokáže prosadit svou vizi důchodové reformy, nastane finančním poradcům dobrá příležitost k dalším výdělkům.

Ekonom Pavel Kohout míní, že reformy mohou přinést publicitu pro finančně-poradenské společnosti. „Reformy nejsou primárně konstruovány tak, aby finančním společnostem přinesly velký byznys. Nicméně samotná publicita spojená s reformami snad povede k tomu, že se lidé začnou o své finance více starat,“ řekl Pavel Kohout, který ve společnosti Partners for Life Planning zastává pozici ředitele pro strategii.

Přemýšlíte, jak zhodnotit peníze na důchod? Přečtěte si článek Nízké státní penze v budoucnosti jako tvrdý fakt. Můžete rovněž navštívit sekci Důchody a penze, kde najdete další články.

Spoření na penzi nepodceňujte

Pro ty zodpovědnější, kteří si budou chtít na důchod našetřit a nespoléhat příliš na stát, je na trhu připraveno několik možností, jak své peníze spořit nebo investovat. Mezi často propagované finanční produkty na stáří patří penzijní připojištění nebo životní pojištění. Investoři mohou využít i dalších možností jako je investování do otevřených podílových fondů nebo přímo nakupovat akcie. Třeba prostřednictvím RM-Systému.

V nabídkách finančně-poradenských společností, ale také investičních firem, se začínají objevovat programy životního cyklu. Ty přizpůsobují investiční horizont a strategii investorovi. Investiční program se řídí podle věku investora. V počátku jsou do programu nakupovány akcie. V průběhu času se z akciových pozic pomalu vystupuje. Peníze jsou investovány do konzervativnějších nástrojů.

„Pro finanční poradce bude určitě nejdůležitějším tématem zajištění důchodu, tedy zejména schopnost klientovi nabídnout pravidelné investiční programy,“ sdělil Tomáš Prouza, ředitel pro rozvoj a péči o klienty společnosti Partners. Podle Prouzy patří mezi další důležitá témata financování bydlení a zajištění rizik. „Po lepším bydlení touží každý a podpojištěnost české populace se stále příliš nezlepšuje,“ dodal.