reklama

Na druhém pilíři důchodové reformy vydělají prodejci kosmetiky

redakce dne 28. 06. 2012 - 01:00

Druhý pilíř důchodové reformy rozjede jednoúčelové firmy. Směšná provize a nulová legislativa naláká „bouchače“.
 

Shrňme si pro začátek několik informací. Druhý pilíř důchodové reformy začne 1. ledna 2013. Cílem druhého pilíře je vyvedení části finančních prostředků z průběžného důchodového systému. Tyto peníze se budou zhodnocovat v penzijních společnostech, které nabídnou klientovi jednu ze čtyř investičních strategií. Od konzervativní až po dynamickou. Rozhodnout se pro anebo proti účasti ve druhém pilíři budou mít lidé do 35. roku věku. Ti starší pak do léta 2013.

Z dostupných informací, třeba z think tanku CERGE vyplývá, že druhý pilíř se vyplatí jen desetině žen s největšími příjmy a zhruba polovině mužů. Máte-li plat nižší 16 tisíc korun hrubého, je pro vás účast ve druhém pilíři zbytečná. Zkrátka se vám nevyplatí.

Malá cílová skupina, nízká provize

Cílová skupina lidí, pro které je reforma penzí vhodná, je mimořádně malá. Účast v důchodové reformě se vyplatí zhruba jednomu milionu Čechů. A hádejte jaké musí mít příjmy? Ano, co nejvyšší. S omezenou velikostí cílové skupiny se line ještě druhý problém a tím jsou nízké provize. Ty jsou aktuálně zastropované na 830 korunách. Jen pro ilustraci. Za sjednání penzijního připojištění získá finanční poradce provizi ve výši dvoj až pětinásobku měsíční úložky.

Velké finančně-poradenské společnosti tak nad těmito podmínkami spíše ohrnují nos. Nevyplatí se jim. Jejich poradci budou samozřejmě lidem sjednávat přestup do druhého pilíře a radit jim co a jak, ale nepůjde o činnost dvakrát honorovanou.

Důchodová reforma je skvělou příležitostí pro poradce, jak být se svými klienty v těsnějším kontaktu. Někteří finanční poradci už dokonce připouštějí, že svým klientům nebudou účast v penzijní reformě doporučovat. Obdobně jako při nedávno vydanými tranšemi spořicích státních dluhopisů.

Živná půda pro prodejce všeho druhu

Penzijní reforma je tak z výše uvedeného pohledu doslova živnou půdou pro prodejce kosmetiky, vysavačů, knih anebo třeba zdravé výživy.

Až u vás zazvoní Svědci Jehovovi a kromě nabídky vstupu do jejich sekty vám bouchnou druhý pilíř důchodové reformy, půjde opravdu do tuhého.

Založit jednoúčelovou MLM síť zaměřenou jen na „bouchání“ smluv je relativně jednoduché. Nalákání lidí na pohádkové příjmy taktéž. Do karet navíc hraje i to, že zkoušky odbornosti začnou platit až s ročním zpožděním. Fondové investování v rámci penzijní reformy vám tak může doslova do písmene bouchnout i ta copatá studenta, která vám čas od času prodá kosmetiku a pohlídá ratolesti.

Provize ve výši osm set korun českých udělá z několika Čechů další milionáře. Z finančně negramotné masy doživotní vazaly systému, ze kterého nebudou moci odejít.