reklama

Dlouhá cesta k finanční nezávislosti

redakce dne 25. 06. 2012 - 01:00

Finanční nezávislost je nejčastěji spojována s milionáři. Nemusíte mít okázalý majetek, abyste byli finančně nezávislí.
 

Definice finanční nezávislosti znamená, že dokážete vyžít z vlastních zdrojů. V praxi to nejčastěji znamená, že máte dostatečný finanční majetek, ze kterého pokryjete veškeré vaše životní náklady, aniž byste museli pracovat.

AKtivum jako zdroj příjmů

Mnohem častějším jevem však je, že máte aktivum, které vám přináší peníze aniž byste se mu museli věnovat. Takto fungují například podnikatelé, kteří několik let či desetiletí budovali firmu, ze které jim nyní plyne renta. Plusem je, že včas dokázali přeložit důležité kompetence svým kolegům a nyní vykonávají jen dohled, namísto aby se museli zabývat každodenní rutinou.

Finanční nezávislost však není jen o penězích. Mnohem důležitější je, abyste měli již zmíněné aktivum, které může být třeba fungující firma, činžovní dům, byt či cokoliv jiného, z čeho vám plynou finance. Nemusíte mít ve finančním majetku příliš mnoho peněz, důležitější je, jak je získat a posléze i udržet a přinutit je, aby dělaly to, co chcete vy.

Finanční nezávislost není klišé

Být finančně nezávislý není nic nedostižného. Každý člověk má jiné potřeby, které se promítají do finanční stránky. Není nutné být milionářem, abyste se cítili opravdu nezávisle. I lidé s majetkem ve stovkách tisíc korun mohou být vůči systému, v tomto případě příjmům ze zaměstnání a dávkám vyplácených státem (starobní důchod apod.), nezávislí. Případně snížit tuto závislost na minimum.

Stačí vědět, co od života očekáváte a jak se dostat ke kýženému finančnímu cíli. Jen to nebude hned. Budování majetku je v drtivé většině celoživotní záležitost, případně vícegenerační. Komu by se nelíbila myšlenka, že to co děláte dnes, jednou pomůže vašim dětem, vnukům a pravnukům? Hromadění majetku má ještě jeden význam. Lidé, kteří vybudovali nějakou hodnotu, jsou v životě více sebevědomější a cílevědomější.

A poslední moudro na závěr. Je lepší mít peníze, než o nich jen planě snít. Co pro získání finančních prostředků musíte udělat? Téměř nic moc. Jen být otevřený novým nápadům a myšlenkám, dělat co vás baví a nebát se.