reklama

IŽP vs OPF optikou daňových odpočtů

redakce dne 30. 07. 2012 - 01:00

Uplatněním daňových odpočtů mohou investice do investičního životního pojištění přinést shodné výnosy jako do podílových fondů.
 

Důvod je nasnadě. Finanční prostředky, které vložíte do investiční složky investičního životného pojištění (IŽP), lze investovat i do otevřených podílových fondů (OPF). Vše si ukažme na příkladu.

Vymezení investiční situace

Investorka Zuzana se rozhodla rozšířit své jmění o investice. Podle investičního dotazníku jí vyšlo, že může investovat dynamicky. Zná rizika a má již za sebou nějaké zkušenosti s akciemi a podílovými fondy. Nyní přemýšlí, jestli si uzavře investiční životní pojištění anebo dá přednost otevřeným podílovým fondům.

Pro IŽP hovoří zejména fakt, že si může snížit daňový základ a zároveň jí přispěje zaměstnavatel. Kdyby od svého zaměstnavatele nezískala žádný příspěvek, bohatě by jí stačila kombinace rizikového životního pojištění s podílovými fondy.

Podívejme se na vše ještě jednou a pomocí jednoduchých výpočtů.

Stejná výše investice, dva výnosy

Zuzana hodlá každým rokem odložit do IŽP 12 tisíc korun. Stejnou sumu získá od zaměstnavatele. Ze své úložky může každým rokem získat 1800 korun tím, že si o 12 tisíc sníží daňový základ. Od Nového roku 2013 bude daňová úspora vyšší, neboť se zvyšuje daň z příjmu ze současných 15 na 19 procent. I když zvýšení daně z příjmů je ryze negativní krok. Pro snadnější počty budeme i nadále počítat s tím, že daňová úspora je oněch 15 procent.

Teď se na vše podívejme pohledem investic do otevřených podílových fondů. Kdybychom odmysleli onu daňovou úlevu, kterou ve fondech nelze uplatnit, můžeme investovat jen 10 200 Kč. Po 20 letech trvání investice do IŽP a OPF získáme dvě sumy, které jsou takřka srovnatelné. V rámci IŽP je to suma 354 053 korun, ve fondech pak 364 192 Kč.

Výše uvedené je stanoveno pro průměrně každoroční zhodnocení o 7,5 procenta, přičemž veškeré poplatky jsou u obou typů investic zohledněny. U IŽP se počítá rovněž i s náklady na provize finančních poradců a poplatky pojišťovny.

Veškeré podílové fondy v rámci investic do OFP i do investičního životního pojištění jsou shodné. Rozdílným mechanismem, který zhodnocuje peníze v obou produktech, dojdete i k rozdílným výnosům. Ty jasně hovoří pro podílové fondy. Na tomto místě je však třeba poznamenat, že jsme dosud nevzali v úvahu příspěvky zaměstnavatele. I kdyby Zuzana dostala dva nebo tři příspěvky na roční bázi, překoná v rámci „investička“ hravě fondovou investici.