reklama

Čtyři možnosti jak spravovat peníze

Eva Nachtmannová (neověřeno) dne 21. 03. 2011 - 00:00

Spravovat své peníze tak, aby nám přinášely další výnos není jednoduché. Uložit veškeré své peníze na spořicí účet nemusí být zrovna životní výhrou, stejně tak nechat vše na vašem kamarádovi, který se tento týden zabývá finančním poradenstvím.

Možnost volby ve správě peněz má každý, kdo nějaké má. Jedno, jestli jste se stal bohatým dědicem po tetě z Ameriky anebo jste své peníze vydělal v zaměstnání, důležité je, že na vašem účtu nějaké peníze leží. Podívejte se, jaké máte možnosti v jejich správě. U každé varianty je uvedena i výhoda a jak to už u těchto podobných příspěvků chodí, tak i nevýhoda.

Aktivní samospráva finančního portfolia

První možností, která zdánlivě nic nestojí je řídit své peníze bez zásahů odborníků. Výhodou je, že nemusíte před nikým předvádět majetkový striptýz. Současně se však musíte neustále vzdělávat a sledovat trh, aby vám nic neuniklo. Tento způsob správy peněz je vhodný pro toho, kdo má čas na čtení finančních rubrik novin, serverů a dalších zdrojů.

Našeptávač aneb Tchyně v akci

V dalším případě si můžete nechat do svých finančních záležitostí nechat někým mluvit. Ideální je v tomto případě vaše tchyně, která má veškeré své úspory na nevýhodné vkladní knížce a o osobním účtu mluví jako o ďáblově nástroji. Jestli jste bohatí a penězi doslova oplýváte, můžete své „mamince“ peníze svěřit, ale tento způsob doporučujeme nejméně ze všech zmíněných. Jen při představě, že o vaší finanční situaci ví někdo, kdo zrovna není váš přítel ani dobrý kamarád, by vám měla naskakovat husí kůže.

Nechte peníze ležet ladem

V zemědělství se jedná o dost efektivní metodu. Jednou za čas nebudete obdělávat pole. Necháte ho rok ležet ladem. Tím dosáhnete toho, že si půda odpočine a vy nebudete muset použít větší množství hnojiva, než v případě, že na poli každým rokem něco budete pěstovat. Podobný způsob však u peněz nefunguje. Nechte své celoživotní úspory rok na osobním účtu s roční úrokovou sazbou 0,1 procenta. Inflace si ukousne část, která vám chybět možná nebude, ale je zbytečné takto přijít o peníze. V našem případě to znamená, že se o své peníze nestaráte a je vám jedno, že přicházíte o výnosy, potažmo o jejich hodnotu.

Finanční poradce

Poslední možností, jak se o své peníze starat, je najmout si odborníka, který se živí tím, že vaše peníze nenechává ležet ladem. Finanční poradce je však problém zejména v kvalitě. Laik těžko na první pohled nepozná, jestli je pod slupkou napomádovaného panáka opravdu finanční profesionál anebo finanční žralok, který vás chce obrat. Na druhou stranu se finanční poradce může stát vaším nepostradatelným společníkem při plánování vaší budoucnosti. Sice jen z finančního úhlu pohledu.