reklama

Co dělat při poklesu hodnoty investice?

redakce dne 13. 12. 2011 - 00:00

Investování někdy může připomínat drsnou houpačku. Co dělat, když se vašim investicím nedaří a vy začínáte propadat beznaději, že přicházíte o své peníze? Nedělejte raději nic. Krušné časy jednou skončí a trend se obrátí opět v růst.

Jenže než se nastartuje tolik vyhlížený zvrat v podobě hospodářského růstu, bude nás v příštím roce čekat přinejmenším jeden pokles. Kapitálové trhy reagují na výkon hospodářství dost citlivě. Dá se tak očekávat, že ani v příštím roce nebudou akcie lámat rekordy v růstu. Jejich hodnota se bude přinejlepším pohybovat ve stagnaci, v tom horším případě v poklesu. Čtěte také: Investicím se nedaří. Z fondů „zmizelo“ 16 miliard

První pomoc při poklesu hodnoty

Jestliže zjistíte, že vám poklesla hodnota vašeho investičního portfolia, je na snížení rozrušení nejlepší panák něčeho ostřejšího. Hlavně se vyhněte panice a zběsilým výprodejům držených aktiv. To je to nejhorší, co můžete udělat.

Existuje i možná náprava a to v těch případech, kdy po odprodání části portfolia opět nakoupíte jednou prodaná aktiva. Jestliže se ceny mezitím dostaly o něco výše, než když jste prodávali cenné papíry, utrpěli jste ztrátu.

Výše uvedený postup je pro většinu lidí nepochopitelný. Proč držet akcie a další cenné papíry jako jsou třeba podílové listy, když všichni okolo prodávají? Odpověď je jednoduchá. Pokles hodnoty jednoho dne vystřídá opět jejich růst. Výprodejům většinou podléhají laici a málo zkušení investoři. Zběsilým odprodejům se nevyhnou ani profesionální tradeři. To však v případech, že spekulují na pokles. Čtěte také: Jak investovat milion korun

Spekulace na pokles

Při spekulaci na pokles jde o to, že investor drží akcie v hodnotě třeba tisíc korun za kus. Spekulant sází na to, že akcie je předražená a že by mohla její cena klesnout. Proto ji okamžitě prodá. Jakmile cena akcie klesne třeba na 700 korun, spekulant cenný papír opět koupí. Rozdíl 300 korun v ceně akcie je pro něho ziskem. Spekulant si totiž akcii půjčil od jiného obchodníka, kterému ji tímto vrátí. Zápůjčka byla samozřejmě zpoplatněna poplatkem. Ten však nedosahuje výše zisku.

Jste-li však investor, který drží akcie třeba kvůli výplatě dividendy, neprodávejte své cenné papíry. Cena se ve většině případech dostane na původní úroveň, případně ji překoná. To však neplatí v okamžiku, kdy jste vstoupili na trh s jednorázovou investicí a navíc v momentu, kdy byly trhy na svých maximech. Tam se pak nelze divit, když se k původní hodnotě investice budete jen přibližovat. Čtěte také: Průvodce investora: Jak a kam investovat?