reklama

Česká pošta prodává investiční zlato

redakce dne 18. 10. 2013 - 01:00

Na vybraných pobočkách České pošty si můžete pořídit zlaté slitky. Z investičního i obchodního hlediska jde o zajímavý projekt.
 

Výhodou České pošty je určitá „supermarketizace“. Dojdete si na pobočku tohoto státního molochu a koupíte si pár gramů zlata. Kromě samotného kovu dostanete i certifikát pravosti. To vše zalité v průhledném plastovém pouzdru o velikosti platební karty.

Případný prodej zlata můžete rovněž na poště uskutečnit, avšak pouze tehdy, bude-li zlato stále v plastovém pouzdru. V opačném případě ho od vás Česká pošta zpět nevykoupí. Prodejní cena je logicky vyšší než výkupní. Každé pondělí se cena zlata aktualizuje podle londýnského fixu. Cena na první prodejní týden začínající 7. října 2013 byla stanovena na 1145 korun. Čtěte také: Proč (ne)investovat do zlata?

Platí pravidlo, že čím větší objem žlutého kovu koupíte, tím vyšší je sleva na jeden gram. K získání na poštovnách jsou slitky o nominálních hmotnostech 0,5, 1, 2 a 5 gramů. Ryzost zlata je 24 karátů. To znamená, že jeden kilogram hmoty v sobě obsahuje 1000 gramů zlata. Čím méně je karátů, tím je na jednotku hmotnosti menší objem zlata. Žlutý kov bude především pocházet především od výrobce Argor-Heraeus ze Švýcarska. Česká pošta bude spolupracovat se společností VSDK, a. s.

Až potud by vše klapalo jako po drátkách. Přijdete na pobočku pošty, vyřídíte si své záležitosti a přitom si koupíte slitek investičního zlata. Totéž uděláte za měsíc, za dva. Kámen úrazu tkví v detailu. I u zlata je nutné přemýšlet a stanovit si investiční plán.

Kupujeme investiční zlato

Jedním ze základních investičních tipů je, aby zlato tvořilo maximálně desetinu vašeho majetku. Ideálně je pak pět procent. Zlato samo o sobě příliš investiční není. Má význam jen v uchování hodnoty peněz a její udržení na horší časy. Dá se to srovnat s dobře koupenou nemovitostí. Také vám z ní nepoplyne žádný enormní výnos, avšak jako uchovatel hodnoty peněz jde o dobrý tip, kterak peníze uložit. V budoucnu vás může potrápit nižší likvidita tohoto kovu. Přeci jen zlato není určeno na rychloobrátkové obchodování.

Abyste rozložili investici do zlata v čase, je dobré kupovat ho pravidelně. Objem, tj. kolik gramů koupíte najednou, je dán vašimi finančními možnostmi. Kromě investic do zlata je vhodné, abyste peníze investovali do dalších druhů investičních nástrojů. Čtěte také: Jaké vlivy působí na cenu komodit?

Z dlouhodobého hlediska je lepší mít větší počet menšího objemu zlata. Snadněji prodáte sedm pětigramových slitků než jednu unci.

Složení ceny zlatého slitku

Koncová cena zlata se skládá z několika složek. Největší složkou je samotná hodnota žlutého kovu. K tomu se připočítává poplatek za zpracování a obchodní přirážka, nebo-li marže. Čtěte také: Zlato předá váš úspěch dalším generacím

Zlaté mince a medaile

Avšak ani investiční zlato nakupované ve slitcích nemusí být jedinou možností, kam uložit peníze. Rozmyslete též, jestli vám stejnou anebo o něco lepší službu neprokáže rovněž nákup zlatých mincí a medailí. V tomto případě se pořizovací cena odvíjí podle obsahu zlata. Kromě toho závisí budoucí cena i na vývoji sběratelských cen. Takto je možno dosáhnout vyššího nárůstu hodnoty zlata, než u zlatých slitků.