reklama

BRIC: Stručný úvod do investování

Eva Nachtmannová dne 05. 10. 2010 - 08:00

Brazílie, Rusko, Indie a Čína. O každé zemi jste jistě už slyšeli. O některé více, o některé méně. Co mají společného? Pro investory jde o atraktivní země.

Naplňují znaky rostoucích ekonomik, do kterých se dá investovat. Řada investičních společností má ve své nabídce fond, který investuje do vybraných společností, které podnikají v těchto zemích. Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Pro snadnější pochopení, proč je výhodné investovat do zemí, které patří do skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) je nutné zmínit jejich ekonomický potenciál. Každá z těchto zemí se nachází na přechodu mezi rozvíjející se a rozvinutou zemí. Svět je rozdělen do tří zón. Jistě jste slyšeli o zemích třetího světa, do kterých spadají vesměs africké státy. Jsou však i země druhého a prvního světa. Do prvního světa se řadí státy jako jsou Spojené státy, Kanada, Austrálie, Japonsko, Evropská unie. Ve druhém světě jsou postsovětské země (například Česká republika, Polsko, Slovensko, Litva apod.). Kromě toho se do zemí druhého světa řadí i všechny země investiční skupiny BRIC.

Státy BRICu jako budoucí globální hráči

Každá ze zemí BRICu má před sebou ještě dlouhý vývoj. Všechny státy BRICu mají nakročeno dostat se do společenství zemí prvního světa. Jejich ekonomický potenciál je více než příznivý. Ještě než se zařadí do tohoto prestižního klubu, budou muset zvýšit hrubý domácí produkt, který s sebou nese i zvýšení úrovně obyvatel. Zvýšení životní úrovně jde ruku v ruce rostoucí spotřebou. Ta je dána několika ukazateli. Každý člověk žijící v Brazílii, Rusku, Indii nebo Číně bude chtít pít čistou vodu, mít hezké oblečení, volat mobilním telefonem, jezdit v nějakém autě a vybavit si domácnost spotřebiči, které mu usnadní jeho život. Čtěte více: Pět rad pro zájemce o investování do podílových fondů

S růstem bohatství si toto všechno může dovolit. Aby však byl nastartován růst spotřeby, potřebuje ekonomika zemí počáteční kapitál. Ten se tvoří jednak v zemi (např. státní rozpočet, soukromí investoři), ale také v zahraničí prostřednictvím investičních společností, které pro každou zemi a každý sektor hospodářství založí několik podílových fondů, které nabídnou svým zákazníkům. S trochou nadsázky se dá napsat, že naše peníze pomůže nějakému Indovi v jeho cestě za bohatstvím. Investoři investující přes podílové fondy mají ze svých vložených peněz výnosy. Než se podaří všem Indům koupit si vlastní automobil, uplyne ještě hezká řádka let.

Investujte do zemí BRIC obezřetně

Každá ze zemí BRIC má však vlastní požadavky, které jsou pro investiční společnosti známé. Ty podle toho volí strukturu a portfolia svých podílových fondů. V některých zemích jsou nutné investice do dopravní infrastruktury nebo do utilit (souborný název pro vodárenské, elektrárenské a plynárenské společnosti). Čtěte více: Výše poplatků při investování do podílových fondů

Plejáda investičních příležitostí je tak dostatečně široká. Pro nastartování růstu, bude potřeba spousta peněz. Řádově se bude jednat o desítky bilionů amerických dolarů a to je ještě skromný odhad.