reklama

Bouřky nedávají spát lidem ani pojišťovnám

redakce dne 22. 06. 2012 - 01:00

Současné počasí s tropickými teplotami způsobuje jeden negativní jev. Tím jsou nevyzpytatelné bouřky, které páchají škody.
 

Škody jsou nedílnou součástí řádění živlů. Pojišťovny, které pojišťují majetek, tak v případě zásahu shůry, kam se počasí řadí, mají v dobách příznivých na výkyvy počasí (bouřky v létě, sněhové vánice a propadávání střech následkem zasněžení) mají zvýšenou aktivitu.

Vznikne-li vám škoda způsobená bouřkou, předkládáme návod jak postupovat. Praktický manuál pochází od různých pojišťoven. My jsme na základě těchto informací vypracovali přehledný několikabodový seznam, jak na to.

Co všechno může způsobit bouřka?

Bouřka to nejsou jen hromy a blesky. Od blesků hrozí zapálení nemovitostí či poškození vysokých stromů, které mohou pádem zlomených větví nebo kmenů zničit vše pod nimi. Nepřítelem je i přívalový déšť, který bouřky většinou doprovází. Kromě zatopení sklepů anebo zničení úrody, souvisí s letním počasím ještě kroupy, které v krátké době spolehlivě dokáží zničit jak uvedenou úrodu, tak poškodit věci stojící na volném prostranství. Od automobilů počínaje, po zahradní techniku konče.

Zabezpečte poškozenou věc

Poničí-li vodní živel způsobený bouřkou, krupobitím nebo prudkým deštěm, váš majetek, jako jsou věci běžné potřeby, zahradní techniku, automobily a další vozidla anebo nemovitosti, zabezpečte je tak, abyste neohrozili své zdraví, tak i zdraví dalších osob.

Zabraňte dalším škodám

Pojišťovny nabádají své klienty k tomu, aby poškozenou věc zabezpečili proti případnému rozšiřování škody. Když vám bouřka poškodí střechu a do vašeho domu začne zatékat, měli byste vzniklou díru zakrýt například igelitem. Tím zabráníte tomu, že voda z dalších dešťů poškodí zařízení bytu či naruší statiku domu.

Neotálejte s hlášením škod

Jakmile vám na vašem majetku vznikne škoda, nahlaste vše pojišťovně, u které máte sjednané pojištění. Vznikne-li vám škoda v pondělí odpoledne, pojišťovnu zkontaktujte v úterý. Pokud se pojistná událost přihodí třeba o víkendu, můžete využít podpory telefonického centra pojišťovny a škodu nahlásit prozatím tam.

Vše pečlivě zdokumentujte

Ještě předtím, než přijede technik pojišťovny, který provede vlastní šetření pojistné události, se stává, že je nezbytné odstranit některé škody. Do této kategorie patří například odčerpání vody ze sklepa v případě jeho zatopení. Předtím, než budete odstraňovat škody, vše vyfotografujte, případně natočte na video.

Podobně to platí o poničených nebo zcela zničených věcí. Nevyhazujte je. Dejte je zatím stranou, než vše posoudí odborník z pojišťovny, který řeší škody.