reklama

Bídná nabídka spořících účtů tuzemských kampeliček

redakce dne 05. 08. 2014 - 00:00

Spořících účtů bez výpovědní lhůty je u družstevních záložen jako šafránu. Z jedenácti hráčů pouze dvě splňují patřičná kritéria.

 

Mezi kampeličkami je jasná jednička pouze jedna. Úrokovou sazbou drtí své bankovní konkurentky. Na svém spořícím účtu nabízí roční úrokovou sazbu 1,2 procenta. Jde o spořící účet Moravského Peněžního Ústavu (MPÚ). Druhé místa by získala Artesa se spořicím účtem Universal, kterému však „nohy“ podráží nízké pásmové úročení. Vklady od 500 tisíc korun je možné úročit 0,9 procenty ročně. MPÚ však ukrývá ještě spořící účet Výhoda, které byť je pásmově úročené, nabízí zajímavé zhodnocení. Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

Jak je už naším redakčním zvykem, rozlišujeme mezi pravými a falešnými spořícími účty. Základní linie mezi nimi je taková, že pravý spořící účet nemá výpovědní lhůtu a co nejméně úrokových pásem. Kdybychom takto striktně rozdělili družstevní záložny, zbyde nám Moravský Peněžní Ústav, který nabízí spořící účet bez výpovědní lhůty a Artesa, která nabízí dva spořící účty – Jistota a Universal – přičemž druhý uvedený má rovněž své mouchy. A tím bychom končili. Zajímavé je, že spořící účty v nabídce nemá Ano a Citfin. Nepravé spořící účty nabízí Akcenta, Artesa, Creditas a Peněžní dům.

V nabídce spořících účtů citelně chybí takové kampeličky jako je Metropolitní spořitelní družstvo a WPB Capital, kterým letos vzala bankovní licence Česká národní banka. Význam měl v minulosti i Unibon, který potkal stejný osud jako MSD a WPB Capital na jaře 2012. Viděno ze zpětného zrcátka však trh nepřišel o bůhvíjakou kvalitu, neboť WPB Capital i MSD podnikaly značně „kreativně“ a zneužívaly bankovní licenci jak jen mohly. Čtěte také: MSD skončilo, ČNB mu odebrala bankovní licenci

Kredit a PSD bez relevantního webu

Nabídka družstevní záložny Kredit je zahalena rouškou tajemství. Na webových stránkách má pouze výpis adresářů, ve kterých lze získat základní informace o družstvu. Navenek kampelička působí, jako by ani nové klienty a členy nehledala. Stejný systém výpisu adresářů má na svých webových stránkách i Družstevní záložna PSD. Podobně jako Kredit a PSD je na tom i Podnikatelská družstevní záložna, která webové stránky sice má, ale bez relevantní nabídky.

Spořící účty záložen s výpovědní lhůtou

Záložna Spořící účet Rozpětí ročních úrokových sazeb (v %)
Akcenta Spořící účet 0,15 až 3,4
Artesa Jistota 0,30 až 2,70
Creditas Benefit 0,90
Peněžní dům Spořící účet 0,20 až 2,70

Zdroj: Družstevní záložny

Akcenta: Výpovědní lhůty a pásmové úročení

Akcenta, spořitelní a úvěrní družstvo, jak zní plný název včetně právní subjektivity, má oproti uvedeným záložnám v tabulce nejkomplikovanější systém výpovědních lhůt a pásmového úročení. Definice spořícího účtu v případě Akcenty dostává notně zabrat, kdyby šlo o termínovaný vklad, bylo by to pro všechny zúčastněné snazší.

Výpovědní lhůta závisí na výběru klienta a může činit od tří měsíců až po pět let. Jakmile vypovíte vklad u kampeličky, nelze na spořící účet ukládat přívklady. Jen čekáte na vypršení časového zámku. Čtěte také: Výpovědní lhůty: Úskalí pro peníze

Druhým nešvarem je pásmové úročení. U Akcenty se nevyplatí mít vklady v jakékoliv výši na období 3, 6 a 12 měsíců. Roční úroková sazba 1,1 procenta pro vklady ve výši tři miliony korun a více hovoří sama za sebe. Především při pohledu optikou bankovních spořících účtů, které nabízejí tuto sazbu pro libovolný vklad s možností libovolného výběru peněz. Maximální možný aktuální úrok 3,4 procenta lze získat za odložení finančních prostředků na dobu pěti let a prakticky od jakékoliv částky. Totéž platí i v případě termínovaných vkladů, které mají se spořícím účtem od druhého roku totožné úrokové sazby v závislosti na vkladových pásmech.

Artesa: Pravý i falešný spořící účet

Spořitelní družstvo Artesa nabízí dva spořící účty. Spořící účet Jistota s výpovědní lhůtou a pásmovým úročením a spořící konto Universal, které však trápí nízká úroková sazba (až 0,9 procenta) s podmínkou vkladu 500 tisíc korun a více.

U účtu Jistota je drobným kladem možnost bezplatného předčasného výběru až do výše 20 procent z aktuálního zůstatku vkladu. Výběr je možné realizovat pouze jednou ročně. Čtěte také: Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

Creditas: Spořící účet Benefit

Získat úrokovou sazbu 0,9 procenta ročně je možné u vkladů se zůstatkem do 250 tisíc korun, zůstatky vyšší nad čtvrt milionu korun se úročí 0,50 procenta. Výpovědní lhůta je stanovena na jeden měsíc a poté, stejně jakou u Artesy, začíná běžet 14denní dispoziční doba po kterou se vklad neúročí. Během dispoziční doby je možné vklad vybrat. Poté se zbývající zůstatek opět začne úročit.

Moravský Peněžní Ústav mírně vede

Moravský Peněžní Ústav má u spořících účtů zatížených výpovědní lhůtou nejlépe nastavený poměr mezi výší vkladů a výpovědní lhůtou. Byť počet pásem u vkladů je nejvyšší, celkem je možné peníze úročit v sedmi pásmech. Plusové body získává za nastavení výpovědních lhůt (1, 3, 6, 12, 18 a 24 měsíců) a úrokovými sazbami od 1,1 do 2,9 procenta. Bonusem je úroková sazba 1,2 procenta, která je platná pro všechny vklady.

MPÚ nabízí spořící účet Výhoda, který je pásmově úročen a rovněž splňuje podmínku na neexistenci výpovědní lhůty. Má čtyři pásma, přičemž první pásmo do 100 tisíc korun je úročeno 1,2 procenty. Atraktivní pásmo je hned druhé pro vklady od 100 do 150 tisíc, které je úročeno 1,7 procenty. Při uložení částky 500 tisíc korun získáte přepočtený úrok zhruba 1,4 procenta.

Peněžní dům a jeho Domeček

Peněžní dům, spořitelní družstvo, nabízí úrokové sazby od 0,2 do 2,7 procenta a je možné využít celkem pět pásem. Délka trvání vkladu je nastavena na období začínajících na 14 dnech, dále pak na 1, 2, 3, 6, 9 a 12 měsíců a na dobu jednoho až pěti let s dělením po rocích. Čtěte také: Jaké finanční produkty jsou a nejsou pojištěné

Kritická hranice pro získání jednoprocentního úroku je možné u devítíměsíčního trvání vkladu, který musí být v pásmu od 300 000 do 499 999 korun. V praxi tak z vkladu 300 tisíc korun nezískáte hrubý výnos ve výši tří tisíc korun, nýbrž jen 2250 korun, neboť vklad je nastavený na devět měsíců avšak úročen roční úrokovou sazbou.

Za zmínku stojí dětský spořící účet Domeček, u kterého je roční úroková sazba 2,5 procenta pro vklady do 30 tisíc korun. Vklady mezi 30 až 100 tisíci korunami jsou úročeny jedním procentem, vklady vyšší než 100 tisíc pak 0,80 procenta. Dokážeme si představit, že rodiče založí svým potomkům po jednom účtu a odloží na něj potřebnou sumu. Při vložení vkladu 100 tisíc korun činí přepočtená úroková sazba 1,45 procenta. Čtěte také: Nevýhody spořicích účtů a termínovaných vkladů