reklama

Bezpečné investování a další mýty masových médií

redakce dne 27. 06. 2012 - 01:00

Čtení lifestylově orientovaných magazínů a serverů může být v mnohém zábavné. V oblasti osobních financí jde o hororovou četbu.
 

Na samý úvod musíme vysvětlit jednu důležitou informaci. Obecně zaměřená média svůj obsah přizpůsobují potřebám cílové skupiny. Pokud ono médium čte, sleduje, poslouchá anebo navštěvuje nikterak nezaměřené publikum, budou veškeré výstupy ohledně financí působit na poučenější a vzdělanější čtenáře jako pěst na oko. Přesto by však nefinančně zaměřeným médiím neuškodilo, kdyby jim obsah o penězích vytvářel někdo, kdo tomu alespoň trochu rozumí. Ušetřili by si přinejmenším posměšky odbornějších médií.

Nyní se podívejme na to, v čem obecně zaměřená média nejvíce chybují. Vybrali jsme několik prohřešků, které bijí do očí.

Bezpečné investování neexistuje

Pojem bezpečné investování neexistuje. To je podobné jako tvrzení, že budete jezdit automobilem pomaleji, ale bez připoutání se bezpečnostními pásy. Na finančních trzích se dají nalézt zajištěné nástroje, ale nečekejte od nich vysoké výnosy. Chcete-li své peníze bezpečně zhodnocovat, uložte je na nějaký depozitní produkt.

Kdo hodně riskuje, hodně získá. Opravdu?

Šalamounským tvrzením je, když se v příspěvku zaměřeném na investování objeví moudro kdo hodně riskuje, hodně získá. Zároveň však autor alibisticky připojí, že riskováním lze i ztratit. Opravdové investory nezajímají pohádkové výnosy. Ty jsou k získání jen jednou za čas. Důležitější je získat dlouhodobější profit, který peníze zhodnotí minimálně o inflaci a náklady spojené s investicí a zároveň naroste hodnota podkladového aktiva.

Kapitálové trhy nejsou ruleta. I se základní znalostí jejich fungování se na nich dá benefitovat. Stačí vědět, kdy není příliš vhodná doba na odprodeje aktiv a polovinu úspěchu máte za sebou. Znalosti nestačí mít pouze nastudované, ale rovněž se podle nich i řídit.

Spořicí účty překonají inflaci

Doslova perlou z médií je tvrzení, že úroková sazba na spořicích účtech překoná inflaci. Toto platilo dva roky zpátky. Pro letošní rok se inflace očekává okolo tří procent. Nejlépe úročený spořící účet na trhu zhodnotí peníze o 2,8 procenta. Se vší pravděpodobností si masový klient nepůjde založit takto výhodné spořicí konto. Letos tak horko těžko spořicí účty svými výnosy inflaci zřejmě nepřekonají.