reklama

Bankomaty a platby u obchodníků vs hotovost

redakce dne 08. 07. 2013 - 01:00

Bankomaty představují snadný nástroj pro získání hotovosti, ale také správu financí na osobním účtu.
 

Bankomaty nejsou jen přístrojem, ze kterého při souhře příznivých konstelací vypadnou bankovky. Technologie bankomatů směřuje dále. Už dávno nejsou jen jako pohotovostní trezor na ulici. Výrobci těchto přístrojů se snaží stále přinášet nové možnosti využití. Mezi nejznámější dodavatele bankomatů patří společnost Wincor Nixdorf.

Podobně je na tom rozvoj plateb u obchodníků pomocí platebních karet. Přestává být nutností mít naditou peněženku a v ní kromě platebních karet i dostatečně vysokou hotovost. Pro malé nákupy stačí mít při ruce pár mincí, to pro případ, že by obchodník nebyl vybaven čtečkou karet. O slovo se hlásí i platby prostřednictvím mobilního telefonu. Do budoucna se tak stále méně počítá s hotovými penězi, které předáváte obchodníkům za poskytované služby a výrobky. Hotovosti však ještě nezvoní umíráček. Bude stále nutná tam, kde jednotlivé smluvní strany nemají příslušné technologické vybavení anebo nechtějí, aby byla směna zachycena elektronicky. Řeč je tak třeba o financování šedé a černé ekonomiky, do níž patří prodej omamných látek, zbraní nebo sexu za úplatu.

V roce 2012 byla z tuzemských bankomatů vybraná suma v objemu 619,3 miliardy korun. Plateb bylo provedeno celkem 170 012 750. Průměrná výše jednoho výběru z bankomatu činila 3643 korun.

Elektronický oslík přijímá i vklady

Bankomaty (v zahraničí se jim říká ATM; Automatic Teller Machine) slouží ve většině případů k získání hotovosti. Podmínkou je dostatek finančních prostředků na osobním účtu, platební karta a znalost PINu, bez kterého se ke svým penězům nedostanete. „Elektronický oslík“ však neslouží jen pro výběr vkladů. V poslední době se rozmohly i vklady. Jen musíte najít vkladomat, kterých je zatím poskrovnu.

Objem a počet výběrů z bankomatů

  2012 2011 2010
Objem domácích výběrů (v mld. Kč) 619,3 616,9 585,2
Počet domácích výběrů 170 012 750 165 616 702 156 686 382

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Mezi další funkce bankomatu patří správa účtu, placení složenek a faktur a v neposlední řadě i příjem personifikovaných sdělení právě přes rozhraní tohoto přístroje. Právě tyto možnosti motivují klienty bank, aby opakovaně využívali služeb bankomatů.

Bezhotovostní platby nastupují

Zvolna nastupují i bezhotovostní platby. Jejich rozvoj je jednak v edukaci spotřebitelů bankovních služeb, tak i rozšíření platebních terminálů a čteček u samotných obchodníků. Přestává tak být zbytečné vyzvedávat hotovost v bankomatech v nákupních centrech nebo supermarketu a placení s penězi, přičemž obchodníci nabízejí bezhotovostní platby.

Objem a počet transakcí u obchodníků

  2012 2011 2010
Objem transakcí (v mld. Kč) 294,3 267,3 227,7
Počet transakcí 318 603 371 277 562 564 240 253 313

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty; Poznámka: Do statistik ohledně objemu a počtu transakcí u obchodníků jsou zahrnuty i takové operace, které byly provedeny prostřednictvím webových aplikací a kreditních karet.

Začíná tak být nevýhodné platit hotovými penězi, když i v těch nejzapadlejších vískách se pomalu objevují možnosti bezhotovostního placení. Obchodníkům klesají náklady, které musejí vynakládat za manipulaci s hotovými penězi. Rovněž se jim snižují krádeže peněz z pokladen samotnými zaměstnanci. Klienti mohou na používání karet vydělat, některé banky nabízejí za placení drobné odměny. Ty plynou bankám z poplatků, jenž získávají od obchodníků. Mezi obchodníky a bankami stojí ještě servisní společnosti, které se starají o funkčnost celé infrastruktury.