reklama

AXA: Banka, pojišťovna a penzijní fond

redakce dne 29. 06. 2011 - 00:00

Skupina AXA patří mezi menší finanční skupiny, které u nás podnikají. Do jejich portfolia patří banka, pojišťovna, penzijní fond a investiční společnost.

Blíží se léto a doba dovolených. Ty se nevyhnou ani redakci finančního serveru investia.cz a tak budeme během letních prázdnin přinášet trochu odlehčené články typu tohoto dnešního. Začínáme článkem o finanční skupině AXA. Skupina AXA vyvíjí na tuzemském trhu činnost hned v několika finančních odvětvích. Konkrétně v pojišťovnictví, ale v jejím portfoliu naleznete i penzijní připojištění nebo spořicí účet.

Skupina AXA působí v České republice relativně krátkou dobu. Na tuzemský trh vstoupila tím, že koupila několik jiných společností podnikajících ve finančnictví. Šlo zejména o firmy okolo společnosti Winterthur, které se u nás zabývaly penzijním připojištěním, stavebním spořením, pojišťovnictvím a investiční činností.

V současné době zaměstnává AXA na dva tisíce zaměstnanců a finančních poradců. Ti poskytují servis 700 tisíc klientům v 90 regionálních a obchodních místech. Pod správou finanční skupiny AXA jsou aktiva v hodnotě 77,7 miliardy korun. Klienti tak mohou využívat pestrou produktovou nabídku v podobě životního a neživotního pojištění, penzijního připojištění, stavebního spoření, podílových fondů a investičních programů. Své peníze si mohou uložit na Spořicí účet AXA bank, jehož aktuální roční úroková sazba je pro vklady do jednoho milionu korun 1,85 procenta.

AXA penzijní fond: Druhé místo od konce

Zhodnocení penzijního připojištění v rámci AXA penzijního fondu, které získají klienti, v loňském roce dosáhl 1,47 procenta. To je třetí nejnižší výsledek ze všech penzijních fondů. Menší zhodnocení připsal svým klientům ČSOB Penzijní fond Progres s výnosem 1,05 procenta. AXA penzijní fond tak v loňském roce nedokázal svým klientům pokrýt roční průměr inflace, která činila 1,5 procenta.

V roce 2010 obhospodařovala společnost AXA penzijní fond aktiva účastníků penzijního připojištění v hodnotě 33,245 miliardy korun, což je hezké třetí místo. O necelé dvě miliardy korun více měl Penzijní fond České spořitelny, přičemž lídr na trhu Penzijní fond České pojišťovny spravoval aktiva účastníků v hodnotě 52,125 miliardy korun. Společnost AXA penzijní fond vygenerovala za rok 2010 čistý zisk ve výši 566 milionů korun.

Počet klientů dosáhl v loňském roce u AXA penzijního fondu přesně 499 072, což bylo o 15 procent více než v roce 2009.¨

AXA životní pojišťovna

Počet klientů společnosti AXA životní pojišťovna byl ke konci loňského roku lehce přes 277 tisíc. Oproti roku 2009 tak došlo k 12procentnímu nárůstu klientského kmene. Čistý zisk této společnosti byl za rok 2010 ve výši 15,7 milionu korun.

„Mimořádně úspěšným produktem v rámci životního pojištění je jednorázově placené pojištění Balance, které klientům opakovaně nabízíme v tranších o objemu stovek milionů korun,“ prohlásil již dříve Dušan Doliak, generální ředitel skupiny AXA pro ČR a SR.

AXA pojišťovna

V rámci neživotního pojištění, které spadá do společnosti AXA pojišťovna, přesáhl kmen 132 tisíc klientů a to v České republice i na Slovensku. Pojišťovně se v roce 2010 podařilo zvýšit hrubé předepsané pojištění o deset procent oproti roku 2009 na 601,8 milionu korun.

V roce 2010 rozdělila AXA pojišťovna v rámci povinného ručení své klienty do segmentů podle věku. „Zkušení řidiči tak platí u AXA pojišťovny mnohem nižší pojistné než ti mladší a rizikovější,“ dodal Doliak.