reklama

AWD ČR odchází, Swiss Life Select přichází

redakce dne 16. 04. 2013 - 01:00

Jedna z významných finačně-poradenských společností v tuzemsku změnila název. Jméno nese po své švýcarské matce.
 

Finančně poradenská společnost AWD ČR změnila k 8. dubnu letošního roku název. Od druhého dubnového pondělí bude v tuzemsku působit jako Swiss Life Select Česká republika. Kromě změny názvu nejde zatím o žádné další významnější změny. Generálním ředitelem bude i nadále Martin Valach, který v čele této firmy stojí od dubna 2012, kdy vystřídal Michala Pyšíka. Valach předtím působil v AWD jako obchodní ředitel. Druhým mužem společnosti je i nadále Pavel Manhalter.

V oficiálním komuniké, které vydala česká pobočka stojí, že Swiss Life se chystá expandovat na tuzemském trhu. Jako základ může využít 130 tisíc klientů, které obhospodařuje na sedm stovek finančních poradců. Z dřívějších prohlášení firmy, tehdy šlo ještě o AWD ČR, je cílem získat do roku 2015 celkem 200 tisíc klientů a rozšířit poradenskou síť na 750 lidí. U tohoto čísla se chce společnost zastavit.

Afluentní a privátní klientela

Pro AWD ČR bylo charakteristické, že se zaměřovala na bonitní klientelu, která je označována jako afluentní. Tuto skupinu tvoří lidé, jejichž měsíční čisté příjmy začínají na 30 tisících korun. Kromě toho se chce nově vzniklá Swiss Life Select ČR zaměřit i na privátní klientelu, které nabídne produktové portfolio, jenž čerpá od svého švýcarského vlastníka finanční skupiny Swiss Life.

Kolik je v Česku movitých lidí?

Podle dostupných statistik je v tuzemsku 26 tisíc dolarových milionářů. Dá se však spekulovat, jestli jde o konečný počet. Z nejmenovaných zdrojů by v Česku mělo být o několik desítek tisíc lidí více, jenž disponují majetkem ve výši 20 milionů a více.

Podle slov Martina Valacha tak bude Swiss Life Select poskytovat prémiové poradenství, které se Čechům stále nedostává. Trh je přesycen lidmi, kteří si říkají finanční poradci, ale skutečného privátního poradenství se klientům nedostává, řekl Valach.

Pomoci k vytčeným plánům mají firmě pomoci i zkušení bankovní poradci, jejichž pracovní místa ruší banky po stovkách, případně jsou z finančního hlediska nedoceněni. Právě na těchto odbornících chce Swiss Life Select postavit své prémiové poradenství.

Aférky v zahraničí

AWD Holding, který má sídlo v Německu a jednotlivé pobočky působí v řadě států Evropy, měl, stejně jako řada jiných velkých finančně-poradenských společností, problémy s poskytovanou kvalitou poradenství. Nejznámější kauza je zřejmě Immofinanz, která spočívala v tom, že finanční poradci AWD nepoučili své klienty o rizicích spojených s investováním.