reklama

Auto na úvěr: Leasing, spotřebitelský úvěr nebo kontokorent

redakce dne 30. 01. 2014 - 00:00

Koupit osobní automobil na úvěr je častým řešením pro nejednoho motoristu. Ne všechny úvěry jsou pro pořízení auta vhodné.
 

Pořízení automobilu do osobního vlastnictví lze provést několika způsoby. Od prosté koupě, kdy uhradíte plnou kupní cenu, až po různé formy úvěrů a splácení. Auto na úvěr tak lze v podstatě pořídit třemi možnostmi. Jedno zda-li jde o ojetinu nebo nový dopravní prostředek, který teprve nedávno sjel z výrobní linky.

Jak pořídit automobil na úvěr

Pro pořízení auta na úvěr je možné využít leasing, spotřebitelský úvěr a povolené přečerpání účtu (kontokorentu). Leasing jako hojně používaný a relativně rozšířený nástroj pro financování koupi vozu, nemusí být v porovnání s ostatními typy možných úvěrů úplně nejvýhodnější. Čtěte také: Jak velký dluh vám zlomí vaz

Problém leasingu spočívá především v akontanci, což je první splátka, která se platí na samém začátku při pořízení vozu. Její výše je okolo 30 procent. Pro člověka bez dostatečné finanční rezervy se tak leasing nemusí stát tím nejlepším možným řešením. Další nevýhoda spočívá v tom, že automobil je po dobu splácení v majetku leasingové společnosti.

Leasingová akontace se podobá hypotečnímu úvěru, kdy zájemce o úvěr musí složit část finančních prostředků z vlastních zdrojů.

Leasing není jedinou možností, jak financovat nákup vozidla.

Osobní vlastnictví, vyšší úroky

Při pořízení vozu na úvěr, jedno zda-li jde o povolené přečerpání účtu, anebo o spotřebitelskou půjčku, je plechový miláček od začátku splácení v majetku koncového vlastníka. Nejčastěji toho, kdo splácí úvěr.

Oproti leasingu však ne každý spotřebitelský úvěr umožňuje zafinacovat vozidlo. Prakticky lze použít půjčky na cokoliv bez doložení účelu. Ne vždy dostanete od banky nebo úvěrové společnosti dostatečný objem finančních prostředků. Problematické jsou rovněž i úrokové sazby, které mohou být ve dvouciferných řádech. To platí především u bankovích kontokorentů. Výše spotřebitelské půjčky i povoleného přečerpání účtu je rovněž závislé na vašich příjmech. Těžko získáte na průměrný příjem milionový úvěrový rámec. Čtěte také: Jak na dluhy z rozumu?

Existují případy, ve kterých není možné pořídit automobil jinak, než sjednáním leasingu. Tuto podmínku si podmiňují některé automobilky, které se snaží získat další zdroje ze správy úvěrů. Financování auto na úvěr pro koncového majitele je tak pro automobilky dalším příjmem.