reklama

Akcie: Pravidelná dividendová renta anebo vysoké výnosy?

redakce dne 10. 06. 2011 - 00:00

Na začátku investování do akcií byste se měli rozhodnout, jestli budete nakupovat akcie za účelem získání pravidelné renty plynoucí z dividend anebo své volné finanční prostředky chcete jen dobře zhodnotit.

Jestliže chcete získat pravidelnou rentu ze svých investovaných peněz, je vhodné nakoupit takové akcie, které vyplácejí dividendy. V České republice jde především o cenné papíry společností Philip Morris a Telefóniky O2, které mají nejlepší poměr P/E. Do vašeho portfolia můžete přidat i další tituly jako jsou akcie společnosti ČEZ, Fortuny nebo Komerční banky. Čtěte také: Nakupujte akcie podle ukazatele P/E

V případě zhodnocení kapitálu však výše uvedené dividendové akcie nejsou vhodné. Jejich hodnota v čase příliš neroste. Pokrývají spíše jen inflaci.

„Dividendové akcie obecně nejsou nejvhodnější, protože to bývají zpravidla akcie firem, které už nejsou schopné dlouhodobě navyšovat tržby a zisky, respektive akorát plus mínus o inflaci,“ řekl Jan Traxler, jednatel společnosti FINEZ Investment Management. Podle Traxlera mohou i dividendové akcie někdy překvapit. Jde zejména o akcie takových firem, které mají problémy. „Takové akcie pak nabízí potenciálně vyšší zhodnocení kapitálu a k tomu vysokou dividendu. Nicméně potenciálu vyššího výnosu odpovídá i vyšší riziko, protože růst ceny akcie přijde pouze tehdy, pokud se firma dostane z problémů. Krásným příkladem může být aktuálně třeba Nokia, RWE nebo Veolia,“ dodal Traxler.

Emisní ážio ovlivňuje ceny akcií

Emisní ážio může výraznějším způsobem zdražit pořízení akcií. Především tehdy, když je nakupuje jako ucelený podíl, třeba v objemu deseti nebo 20 procent a více.

Budujte globální akciové portfolio

Jan Traxler rovněž doporučuje, aby investor budoval své akciové portfolio z globálního hlediska. Neinvestovat jen do českých akcií má jeden zásadní význam. Nikdy nevíte, co přinese budoucnost. Čtěte také: Zisk na akcii vs dividenda

Z krátkodobého hlediska jsou proto vhodné tituly, které se v Česku obchodují. Plusem je, že jde o kvalitní tituly s vysokým dividendovým výnosem a investor se nemusí obávat měnového rizika.

„Chcete-li investovat dlouhodobě, musíte brát v potaz i zdánlivě neexistující rizika. Kde máte záruku, že za 20 let budeme moci v České republice svobodně podnikat?,“ sdělil Traxler. Čtěte také: Tři tipy na dlouhodobě kvalitní akcie