reklama

74 573 důvodů pro změny druhého pilíře

redakce dne 04. 07. 2013 - 01:00

Reforma penzijního systému není dotažena do konce. Svědčí o tom i nízký počet účastníků zapojených do 2. pilíře. Kde je chyba?
 

První kolo 2. pilíře důchodového systému, jak by se mohlo nazvat období mezi 1. lednem až 1. červencem letošního roku, dopadlo relativně dobře. Do úplně nového produktu vstoupilo přes 74 tisíc lidí. A to i přes negativní kampaň levicové opozice a odborníci byli názorově rozdělení.

Oněch necelých 75 tisíc duší projevilo zájem o řešení svého budoucího důchodu. Jde sice jen o hrstku lidí, avšak zbytku společnosti vyslali jasný signál. Rozhodne dalších několik let, jestli druhý pilíř zhyne na úbytě anebo bude pomalu růst. Potenciál pro spoření na důchod v tomto pilíři má podle odborníků více než polovina ekonomicky aktivní populace.

Neusínejme na vavřínech. Ani nynější systém není bez vad a kazů, které by se měly co nejdříve odstranit.

Věková podmínka

Prvním zádrhelem je věková podmínka. Proč by do druhého pilíře měli vstupovat jen lidé do 35 let věku a poté už nikdo? Vhodnější by bylo, že ve druhém pilíři jsou automaticky všichni a ti se z něho mohou odhlašovat. Maximální věk pro vstup do 2. pilíře by mohl být třeba v 60 letech s omezením dynamických a agresivních investic.

Reforma odstartovala zájem o stáří

Důchodová reforma odstartovala jedno důležité téma. Tím je zájem široké veřejnosti o svůj budoucí důchod.

Do myslí lidí bylo zaseto semínko pochybností, jestli jim stát za 20 let a později garantuje alespoň nějaký starobní důchod a pokud ano, tak v jaké výši.

Vyhráno nemá ani oněch 74 573 statečných, kteří se zapojili do 2. pilíře během letošního prvního pololetí. I oni by se měli o svůj budoucí důchod aktivně starat a ukládat na svůj podzim života další peníze. A to především ti, kteří jsou mladší a mohou se na svou budoucnost šťastného seniora připravit v dostatečném předstihu.

Zajištění na stáří je trochu složitější záležitost. V úplně první fázi stačí, abyste se přestali spoléhat jen na stát a zároveň se začali připravovat podle vlastního scénáře.